Blog Destinacije Evropa Turistički vodič kroz Solun
Destinacije
Evropa
Grčka

Turistički vodič kroz Solun

22. јануара 2020.
Solun Grčka

Solun – omiljeni grad srpskih turista u Grčkoj

Daleko su poznati razlozi zbog čega Srbi vole da posećuju Solun – najpre zato što volimo more, zatim zato što volimo dobar provod, sigurno i zbog toga što uživamo u šopingu, a poslednji, ali ne i manje važan razlog, je zbog toga što smo istorijski vezani za grčki narod, a Solun ima bogatu istoriju i kulturu o kojoj volimo da saznamo još.

Česte su prepirke između stanovnika Atine i Soluna oko toga koji je grad lepši, mada je Solun grad koji može da vam probudi strasti i jedan je od posećenijih od strane svih stranih turista. Solunci žive turbulentan urbani život u gradu sa očuvanim istorijskim spomenicima i spomenicima raznolike kulture koju izuzetno poštuju. Solun često još nazivaju i grčkim Konstantinopoljem. Lep spoj kultura mnogih naroda u Solunu donela mu je titulu evropske prestonice kulture 1997. godine.

Gde se Solun nalazi

Ovaj grad širokog srca jedan je od najstarijih evropskih gradova. Solun je i najveća luka u Evropi, a nalazi se na obali Egejskog mora. Ušuškan je između brda planine Hortiatis, prostranog solunskog polja, i plavih morskih talasa. Do Soluna se lako stiže iz svih prestonica u regionu, kao i iz Moskve, Budimpešte, i Istanbula, jer se u ovom gradu ukrštaju železnice koje spajaju čitavu jugoistočnu Evropu. Do Soluna se vrlo brzo stiže iz Srbije preko Makedonije, a Solun je najčešća stanica našim turistima kada putuju ka drugim destinacijama na obali, ili na neko od prelepih grčkih ostrva.

Solun kroz vekove

Solunci ponosno čuvaju svoju obimnu i uzbudljivu istoriju, a o tome može da posvedoči i njegovo ime. Naime, njegovo ime na grčkom, i drugim jezicima je Tesaloniki, što znači Pobeda nad Tesalijom. Za Solun se misli da ga je osnovao kralj Kasander u četvrtom veku pre nove ere, a ime Tesaloniki zapravo je dobio po sestri kralja Makedonskog, a ćerki Filipa II.

Solunski položaj su od njegovog osnivanja koristili mnogi narodi, jer je na savršenom mestu za trgovinu između istoka i zapada. U Solunu je boravio rimski car Galerije, a često su u njemu obitavali i Avari, Goti, Rimljani, Sloveni i Turci. Čuveni predsednik Republike Turske, Mustafa Kemal Ataturk rođen je u Solunu, a u njegovoj rodnoj kući danas se nalazi muzej posvećen njemu. Čitavih pet vekova Solun je bio pod vlašću otomanskih Turaka, kao i veći deo regiona, a po njihovom odlasku postaje nezavistan grčki grad.

Zbog svoje duge istorije i mnoštva naroda koji su Solunom vladali i u Solunu živeli, grad je zadržao obeležja multikulturalnog grada, grada koji priča priču o svojoj etničkoj raznolikosti u različitim periodima svog razvoja. Solun je posebno važan svetu umetnosti i filozofije, jer se u njemu, kao posećenom trgovačkom gradu u kome su se susretale kulture, upravo razvile mnoge umetnosti i forma priče, teatra, kao i filozofije.

Šta morate obići u Solunu

Kada stignete u Solun, prvo što ćete obići jeste glavna ulica u centru grada, Egnatia odos. Njome stižete do Bele kule, koja predstavlja simbol Soluna. Nastala je u 15. veku i visoka je ukupno čak 37 metara, i postavljena je tik uz obalu solunskog zaliva. Prvenstvena namena ove kule jeste da služi kao zatvor, i četiri veka pratio ju je naziv Krvava kula. Sa vrha ove kule, na koji se možete popeti, pruža se neverovatan pogled na Solun i na pučinu Egejskog mora.

U blizini Bele kule možete naići na spomenik Aleksandru Velikom kao konjaniku, kao i spomenik Filipu II. Srbi u Solunu neizostavno posete Zejtinlik – sprsko vojničko groblje, na kome je sahranjeno oko 8 hiljada Srba. Ovaj čuveni spomenik ranije je bilo mesto na kome se prodavalo ulje (zejtin), a tu je kasnije uzdignuta Glavna vojna poljska bolnica srpske vojske.

Zemljište na kome se Zejtinlik nalazi poklonjen je Republici Srbiji, pa je ovo uz manastir Hilandar, jedina teritorija u Grčkoj koja pripada Srbima. Srpski turisti vole da posete ovo groblje, a ranije je veliki razlog bio i taj što je o njemu vodio računa poznati Đorđe Mihailović, koga smo zapamtili kao izuzetnog govornika i istoričara.

Ano Poli – najlepši deo Soluna

Pored vrha Bele kule, solunski zaliv se najlepše vidi sa Ano Poligornjeg dela grada Soluna, koji je posetiocima najčešće najlepši deo grada. Njegovim ulicama možete videti renovirane turske kuće iz doba Otomanskog carstva, kao i jedinstvenu arhitekturu vizantijskih crkvi. U ovom delu grada nalazi se i veličanstvena crkva Svete Sofije (Aja Sofija) iz 8. veka, koja je samo središte grada Soluna, a zajedno sa ostalim vizantijskim crkvama spada u svetsku kulturnu baštinu i zaštićena je UNESCO-m.

Kada pričamo o zdanjima iz vizantijskog perioda, Solun je prava riznica sa blagom. Posebnu pažnju moramo posvetiti manastiru Vladaton, i četrnaestog veka, koji je i danas jedini nastanjeni manastir u Solunu. U njemu su smešteni i biblioteka i sedište Bogoslovske akademije. Prilikom restauracije manastira u prošlom veku otkrivene su do tada dugo neviđene freske koje datiraju iz jedanaestog veka, koje opisuju crkvu koja je postojala na tom mestu dugo pre nastanka manastira. U centralnom delu Soluna nalazi se takođe i Vizantijski muzej.

Osim vizantijskog kulturnog nasleđa, Solun je bogat i rimskim i antičkim svedocima istorije. Rotonda je jedna čuvena i vrlo specifična destinacija – građevina koja je kroz svoju istoriju bila hram, crkva, džamija, a danas muzej. Iz vremena kada je Galerije živeo u Solunu ostala je trijumfalna kapija, lepa kao i sva zdanja koja su Rimljani podizali širom Balkana.

Na trgu Aristotelos, u srcu Soluna, možete naići na antičke ostatke Agore (pijace), koja je kasnije pretvorena u Rimski forum, gde su stari Rimljani, a kasnije Grci, započeli svetsku istoriju pozorišta i drame, i uostalom podigli prve stubove demokratije. 

Sam Aristotel rođen je u Solunu, a trg nije jedini koji nosi njegovo ime. Aristotelova ulica poznato je mesto okupljanja mladih Solunaca, u kojoj možete naći kafiće, klubove i restorane, a koja vodi od Aristotelovog trga do mora.

Solun – grad nadomak mora

Iako je velika brodska luka, Solun ima jedno od najčistijih izlaza na more, što potvrđuje i nagrada plava zastavica koju ovaj grad ponosno nosi. Sam Solun, doduše, nema nijednu plažu, ali postoji mnogo plaža u blizini Soluna gde se možete sunčati i brčkati u Egejskom moru.

Najbliže Solunu nalaze se dva popularna letovališta, Perea i Agia Triada, između kojih je dugo šetalište sa peščanim plažama. Idealna za surfovanje u okolini je plaža Angelohori, gde dolaze najlepši talasi za ovaj sport. Jedna od najatraktivnijih plaža na ovom moru jeste Aspravalta, gde najčešće dolaze mladi zbog provoda u tropskim barovima i kafićima. Ova plaža nudi i razne sportske aktivnosti poput odbojke na pesku, celom svojom dužinom od ukupno dva kilometara.

Plaža koja ima veću ponudu vodenih sportova je Nei Epivates Paliria, a koja takođe nosi plavu zastavicu, dok je nudistička plaža u blizini Soluna dostupna u Paralia Epanomisu.

Provod u Solunu

Grčku volimo iz više razloga, ali jedan je sigurno taj što umeju dobro da se zabave i naprave odličnu žurku. Grci su veliki hedonisti i boemi, a ovo više nego igde važi u Solunu – gradu koji nikad ne spava. Za beskrajno uživanje u hrani i piću prepustite se delu grada Cinari ili oblasti Katro, a mnogi lepi restorani sa živom muzikom nalaze se i u okolini vizantijskih utvrđenja.

Osim girosa i suvlakija, prepustite se ukusima grčke salate i njihovim morskim plodovima, od kojih se riblji specijaliteti savršeno pripremaju u restoranu Miami. Grci su poznati i po baršunastim vinima i raznolikošću izbora vina, a ima li šta lepše od uživanja u hrani, vinu i muzici, a nadomak mora, sa pogledom na daleke talase?

U tavernama svakako nećete zaobići ni uzo ni metaksu, kao neizostavnu pratnju svake dobre večere, i odličnu podlogu za dugu celonoćnu žurku. u solunskim klubovima pušta se najčešće strani pop ili domaći folk, koji ima identičan ritam kao naš, pa se srpska i grčka omladina u svemu savršeno slažu. Ukoliko želite da se nezaboravno provedete tokom leta – nemojte zaobići Solun.

Solun za kupoholičare

Kupovina je često jedini razlog za kratak izlet do Soluna. Solun je od svog postojanja najveća trgovinska tačka u ovom delu sveta, a taj trend ne prestaje do današnjeg dana. Danas šoping u Solunu odlikuju veliki šoping centri u kojima su predstavljeni svetski poznati brendovi, a gde posetioci hrle da pronađu najbolje akcije i najniže cene.

Vodeća šoping ulica u Solunu još uvek je Tsimiski, u kojoj se ređaju prodavnice kvalitetne robe iz Grčke i inostranstva. Osim što su po cenama znatno privlačnije, radnje u Grčkoj zaista se odlikuju kvalitetom, a naročito kada su u pitanju koža, vuna i drugi prirodni materijali. U Solunu možete naći predstavnike svetskih brendova čiji su proizvodi poreklom iz srednje Azije, ali i predmete iz Turske izuzetnog kvaliteta koji će vam trajati ceo život.

Tokom leta u Solunu su neretke gužve, jer se mnogi turisti zadržavaju po povratku sa letovanja, da obave veliku kupovinu pre nego što krenu kući, i ostave ušteđeni novac u nekim od mnogobrojnih radnji, naročito u Ikei, Jumbo-u ili Hondos centru. Zbog toga leto nije najpogodniji deo godine za odlazak u Solun zbog šopinga.

Mnogo je razloga za odlazak u Solun, a bez obzira na to koji je vaš, jedno je sigurno – Solun vas neće razočarati.

Postanite deo naše zajednice

Budite obavešteni o najnovijim akcijama i ponudama za najbolja putovanja. Dobrodošli u svet nezaboravnih putovanja i vrhunskog provoda.

COPYRIGHT © RAPSODY TRAVEL DOO - SVA PRAVA ZADRŽANA.
Website by NeoLab