Istanbul

Istanbul 2024.

Istanbul je grad koji je na vrhu liste želja svih avanturista i ljubitelja putovanja. Njegova jedinstvena kombinacija istorijske raskoši i savremenog života čini putovanje u Istanbul nezaboravnim iskustvom za sve posetioce.

AKTUELNA PUTOVANJA

Istanbul putovanje 2024.

Posetom građevinama kao što su Aja Sofija, Plava džamija i Topkapi palata, osetićete da je to grad koji je bio prestonica velikih carstava, uključujući Rimsko, Vizantijsko i Osmansko. Danas, Istanbul predstavlja spoj Evrope i Azije, dok istovremeno ima neverovatnu kulturnu baštinu i odlike evropskih metropola.

Šetajući ulicama Istanbula, upoznaćete raznolikost kultura i života na dva kontinenta. Kapaličaršija ili Grand Bazar će vas preplaviti mirisima turske kuhinje, a cenkanje je iskustvo koje se ne zaobilazi.

Takođe, nemojte propustiti da se popnete na Galata kulu i uživate u panoramskom pogledu na grad, kao što su to činili Sulejman Veličanstveni i Kemal Ataturk u prošlosti. Ukoliko želite da vidite grad iz drugog ugla, rezervišite krstarenje Bosforom, koja će vam omogućiti da se divite gradu sa vode.

A kad ogladnite, ne zaboravite da probate turske specijalitete kao što su kebab, burek, baklava, ratluk i jedinstveni puding od piletine. Naravno, ne zaboravite na čaj i nadaleko poznatu tursku kafu, koje se služe širom grada.

Velika prednost za sve turiste iz Srbije prilikom putovanja u Tursku je mogućnost odlaska avionom.

Istanbul iskustva sa putovanja

„Gradski prevoz je jeftin, ali je izuzetno precizan i čist. Mene je fascinirala čistoća grada i to što nema smeća i grafita, a na svakom ćošku se nalaze javni toaleti koji su prečisti. Što se tiče krstarenja, postoji opcija duže i kraće ture. Ja sam izabrao kraću turu koja traje 1,5 sat, i to mi je bilo sasvim dovoljno. Ova tura obuhvata i posetu Prinčevskim ostrvima. Brodovi za krstarenje su gotovo svuda prisutni, ali jedino mesto gde sam primetio brodove sa restoranima bilo je u Bešiktašu, između Rumeli i Bešiktaša.“

clockwork_orange, izvor: putovanja.info

„Samo da napomenem da se odlične baklave mogu naći ukoliko se udaljite od Ordu ulice. Koska, Tugba i slične radnje su paprene i cene su preko 20€/kg. Međutim, ukoliko se upustite u šetnju ulicama na potezu Kumpkapi-Yenikapi možete proći duplo jeftinije.“

dragan_che, izvor: putovanja.info

„Karta za javni prevoz, tj. Istanbulkart se kupuje na automatima gde se vrši i dopuna istih, ima ih na gotovo svakoj tramvajskoj i metro stanici. Mogu se kupiti i u okolnim trafikama i radnjicama. Sama kartica košta 50 lira (prazna), i može da se dopuni koliko god je puta potrebno. Cena jedne vožnje je trenutno 9,90 lira, s tim što prilikom presedanja (npr. iz tramvaja u metro) sledeća karta košta manje. Jednu karticu može da koristi do 5 osoba.“

MarkoFaca, izvor: putovanja.info

Korisni saveti za turiste

Postanite deo naše zajednice

Budite obavešteni o najnovijim akcijama i ponudama za najbolja putovanja. Dobrodošli u svet nezaboravnih putovanja i vrhunskog provoda.

COPYRIGHT © RAPSODY TRAVEL DOO - SVA PRAVA ZADRŽANA.
Website by NeoLab