Blog Destinacije Evropa Šta morate posetiti kada odete u Istanbul
Destinacije
Evropa
Turska
Vodiči

Šta morate posetiti kada odete u Istanbul

27. децембра 2019.
Most koji spaja Evropu i Aziju

Često čujete da su se vaši prijatelji nezaboravno proveli u Istanbulu? Svi su vam preporučivali da posetite ovaj jedinstveni grad, i napokon ste rešili da to uradite? Istanbul je prostran, raširen između Evrope i Azije, grad čiji svaki kutak ima svoju draž i priča svoju priču. Kako biste doživeli Istanbul i kvalitetno iskoristili vreme vašeg obilaska da ga upozate na što više načina, pogledajte naše preporuke za lokacije koje biste mogli obići, hranu koju bi trebalo probati i obilaske koje ne smete propustiti.

Istanbul se nalazi u evroaziji, a njegov evropski i azijski deo, Balkansko poluostrvo i Malu Aziju, razdvaja Bosforski moreuz, koji povezuje Crno i Mramorno more. Dva dela ovog grada povezani su železničkim tunelom ispod kanala, tri saobraćajna mosta i trajektnim linijama. Većina poznatih turističkih destinacija smeštena je u evropskom delu, koji predstavlja zanimljiv spoj hrišćanstva i islama.

Ono što najviše izdvaja Istanbul od svih drugih destinacija jeste njegova multikulturalnost. Kroz istoriju, ovaj grad je menjao strukturu populacije, dok je igrao važnu ulogu u islamskoj i hrišćanskoj kulturi. Zbog toga Istanbul, ranije poznat i kao Carigrad, Kostantinopolj i Vizantion, odiše raznovrsnom kulturom, istorijskim znamenitostima i kreativnim spojem evropske i azijske arhitekture.

Velelepni hramovi i spomenici

Sulejmanova džamija

Za Istanbul se sa pravom tvrdi da sa svakog mesta u gradu vidite nekoliko džamija. U celoj provinciji Istanbul broji preko tri hiljade džamija, od kojih se mnoge izdvajaju po nečemu osobitom. Istanbul je grad smešten na sedam brda, sličnost koju deli sa Rimom, a na jednom od tih brda nalazi se grandiozna Sulejmanova džamija.

Sulejmanova džamija je fantastična po tome što se nalazi visoko iznad Sultanahmed dela grada, i sa njenih zidova pruža se odličan pogled na grad. Sagrađena je po nalogu Sulejmana Veličanstvenog u šesnaestom veku, i jedna je od znamenitijih džamija Istanbula. Turci su vrlo pažljivi kada se radi o njihovim religijskim i kulturnim zdanjima, te su poslednje renovacije ove džamije bile 2018 godine, kada su uređivali i pločice i šetalište oko same džamije. Uspon do nje je prilično strm, ali pogled je svakako vredan te šetnje.

Sultan Ahemedova džamija – Plava Džamija

Sultan Ahmedova džamija, poznatija kao Plava Džamija, nezaobilazna je tačka u avanturi kroz Istanbul, smeštena u samom centru grada. Na njenom mestu nekada se nalazila Konstantinova palata, a ime je dobila po boji njenih kupola. Ova impozantna građevina redovno je posećena od strane mnogobrojnih turista, ali i mladih koji po lepom danu uživaju u parku kojim je okružena. U njenoj neposrednoj blizini nalaze se distrikt sa restoranima i mnogobrojnim prodavnicama suvenira i ručnih radova zanatlija.

Aja-sofija
Plava Džamija

Aja Sofija

Nedaleko od Plave džamije, nalazi se Aja Sofija, jedna od najlepših crkvi u Istanbulu. Sagrađena je kao pravoslavna crkva, i služila je kao sedište patrijarha sve do pada Carigrada, kada je, kao i mnoge crkve, pretvorena u džamiju. Danas Aja Sofija važi za jednu od najimpresivnijih građevina na svetu, a u ovom prelepom zdanju nalazi se muzej koji svedoči o burnoj istoriji Istanbula, promenama imperija, religija i kulture.

Topkapi Palata

U vreme Muhameda Osvajača, izgrađena je Topkapi Palata, rezidencija turskih sultana. Unutar palate nalaze se prostrana dvorišta, prelepi parkovi, koji vode do spoljašnje kapije. U Topkapi palati možete obići popularni Topkapi muzej, a u jednom od dvorišta nalazi se i Aja Irena, crkva koja nije pretvorena u džamiju i koja je još uvek pravoslavna. Kada se izađe iz palate na obalu, dugačak kej pred vama je dugačko, mirno šetalište.

Dolmbahče Palata

Sa druge strane obale, u blizini doka Kabataš, nalazi se Dolmbahče Palata, još jedan dom sultana u vreme Otomanskog Carstva. Dolmbahče Palata važi za najveću, i jednu od najlepših palata u Turskoj. Ovaj kvart Istanbula naziva se Bešiktaš, i premda se u njemu nalazi ova veličanstvena palata, ovaj kraj svetu je poznat po nečemu sasvim drugačijem.

Džamije, muzeje i palate u Istanbulu možete posetiti radnim danima od 10 do 16 sati, a neke su otvorene za posetioce i duže. Prilikom poseta Istanbulu, informišite se o islamskim praznicima i danima kada će ove džamije biti nepristupačne za posetioce zbog gužve. Cene ulaza u muzeje i palate ne prelazi 100 turskih lira (oko 1700 RSD), a ova cena varira od toga šta želite da uključite u svoj obilazak (džamije u palati, turska kupatila ili hareme).

Bešiktaš

Bešiktaš je deo Istanbula po kome je turski fudbalski klub „Bešiktaš“ dobio ime, a čiji je megalomanski stadion smešten baš u tom kraju. Tokom utakmice njihovog omiljenog kluba na stadionu, turska omladina pravi veliku navijačku feštu na trgovima Bešiktaša, gde su prisutne baklje, muzika i ples, čineći ovo iskustvo nezaboravnim za sve turiste koji se tamo zadese. Ukoliko se nađete u ovom kraju tokom važne utakmice, budite sigurni da će vas Turci učiti da kažete “Bešiktaš je najbolji” na turskom.

Fanovi fudbala mogu dobiti turu stadiona, a i posetiti muzej fudbala Turske. Međutim, Bešiktaš ima toliko toga da ponudi i onima koji nisu fudbalski fanovi. Među njegovim uskim kaldrmama nalaze restorani, kafedžinice, restorani brze hrane, suvernirnice, lokalne radnje i modni butici. Bešiktaš je po svemu Istanbul u malom, i zaista, ukoliko ste smešteni u ovom delu grada, zaljubićete se u istraživanje njegovih tajni.

Ovde se nalaze neki od najboljih restorana sa plodovima mora, a mogu se naći i odlični iskenderi, pripremljeni na poseban način. Na obali Bešiktaša nalaze se brojne luke za trajekte i brodove koji voze duž moreuza, a posetioci ovde mogu posetiti i muzej moreplovstva.

Prinčeva ostrva

Prinčeva ili Crvena Ostrva, koja Turci zovu Adalar (u prevodu samo „ostrva“), nalaze se u Mramornom moru i predstavljaju poseban deo Istanbula. Sastoje se od četiri velika ostrva, i pet malih. Najveće ostrvo, Bujkada („veliko ostrvo“) veličine je jednog omanjeg grada i obod mu se može prepešačiti u toku jednog dana.

Naseljena mesta se nalaze na obali, koja je spojena jednim glavnim kružnim putem, dok ne postoje putevi koji idu kroz šumu i središte ostrva. Gradonačelnik je na ovom ostrvu zabranio vožnju automobila, a glavna prevozna sredstva su kočije koje vuku konji, i bicikle. Bujkada je savršena destinacija za jedan opuštajući odmor, a trajekti iz središta Istanbula ovde putuju u razmaku od oko sat vremena.

Među prednostima koje ovo ostrvo ume da ponudi jesu hoteli sa pet zvezdica, kao i egzotični bungalovi na plaži. U blizini glavnog pristaništa nalazi se trg, na kome su postavljene tezge domaće hrane, specijaliteta, raznovrsnog sira, mesa i šećera. Na trgu se organizuju i proslave uz živu tursku muziku, često u toku godine, kada je lepo vreme.

Šarenilo u srcu grada (Bazari, Pijace)

Kapali čaršija

Kapali čaršija, poznata kao Grand Bazar, centralna je stanica tramvaja u Istanbulu. Kapali čaršija važi za prvi bazar na svetu, a za obilazak preko četiri hiljade radnji u njemu potreban vam je najmanje jedan dan. U ovoj pokrivenoj pijaci možete naići na najveći izbor začina i čajeva, kako turskih tako i biljaka koji dolaze iz raznih zemalja Azije.

Česte su gužve u bazaru, u kome sve vrvi od boja, svilenih ešarpi orijentalnih dezena, staklenih lampiona sa vitražima, šećernih slatkiša i ratluka, parfema, nargila, umetnina i suvenira. Grand Bazar u Istanbulu najbliže je pravom orijentalnom iskustvu, gde na istom mestu možete osetiti spoj mirisa tamjana i voćnih čajeva, uživati u raskošnim bojama i slušati tursku muziku kroz vrevu kupaca.

Senzacija za sva čula

Turci važe za druželjubiv narod, a to se najbolje vidi baš u Istanbulu. Ovaj grad je toliko popularan među turistima, da je uslužnost trgovaca u radnjama i konobara u kafanama sasvim jedinstvena u svetu. Neretko se dešava da vas Turci časte u restoranima, da dobijete piće ili dezert na račun kuće, ili koji suvenir više od prodavaca. U svakom restoranu u Turskoj, gde budete poručili hranu, dobićete turski čaj za dobrodošlicu, u susret njihovim običajima i navikama.

Nakon iscrpnog obilaska Suejmanove džamije, posetioci retko odole da probaju najbolji biftek u gradu. Lotiz Lounge & Hookah je na prvom mestu po pripremi mesa u Istanbulu, a odlikuje ga i vrsno multijezično osoblje. Smešten u blizini ove džamije, iz restorana se pruža prelep pogled na grad, u kome možete uživati uz odlično pripremljena jela, nargile ili dezert.

CENE SU IZUZETNO PRIMAMLJIVE, U RANGU OD 500 DO 1300 RSD PO JELU.

U blizini Plave džamije, nalazi se jedan od 10 najpoznatijih restorana u Istanbulu, Novas Hagiasophia, čiji su specijaliteti plodovi mora. Prepoznatljiv po svom autentičnom ambijentu, ljubaznim i uslužnim osobljem, kao i činjenicom da u restoranu možete naručiti na engleskom, ruskom, španskom i drugim jezicima, ovaj restoran ne nailazi na primedbe posetilaca. Osim plodova mora, ovde se priprema izvrsna tradicionalna kuhinja poput musake, iskrendera i baklave.

Na mestu broj jedan, od svih restorana u gradu, ubedljivo se nalazi kafić i restoran Tri Partnera (Three Partner’s). U ovom restoranu može se pojesti najbolji kebab, a vlasnik će vas sigurno častiti kafom, salatom ili domaćim pogačama hleba po kojima su poznati. U toploj i prijatnoj atmosferi možete probati jela Centralne Azije, tusku tradicionalnu kuhinju, mediteransku kuhinju i vrhunske plodove mora. Tri Partnera nalaze se pored same Plave džamije, a cene porcija su u rangu od 800 do 1600 RSD.

Najbolje baklave u Istanbulu služe se duž glavne ulice iz koje se ulazi u Topkapi palatu. Ovde se nalazi mnoštvo šarmantnih turskih kafića i poslastičara, sa velikim izborom ratluka i različitih baklava, kao i odlične turske kafe. Enterijeri kafića su u turskom tradicionalnom stilu inspirisani divanima i ćilimima sa orijentalnim dezenima. Ovo su savršena mesta za predah u obilasku grada, uz kafu, šećer, čaj ili šišu. Unutar kafića je zabranjeno pušenje, ali svaki kafić u ovom delu ima ušuškano dvorište za pušače i goste koji se služe nargilama.

Istanbul je jedan od najlepših gradova na svetu, a za kvalitetan obilazak celog grada, istraživanje hrišćanske, muslimanske, kurdske kulture i umetnosti, upoznavanje impozantnih zdanja i vrhunskih arhitektonskih dostignuća, bile bi potrebne nedelje. U užem centru Istanbula polako se razvija i urbana pro-evropska kultura, koja se odlikuje muralima, modernim parkovima i neohipsterskim kafićima, a koja se fino uklapa u duh samog Istanbula i predstavlja savršen spoj savremene turske omladine i tradicionalnih vrednosti. Istanbul je jedinstven po svojoj raznovrsnosti, tome što može da vam zaintrigira sva čula, i jedan je od gradova koji bi svakako trebalo posetiti i doživeti.

Postanite deo naše zajednice

Budite obavešteni o najnovijim akcijama i ponudama za najbolja putovanja. Dobrodošli u svet nezaboravnih putovanja i vrhunskog provoda.

COPYRIGHT © RAPSODY TRAVEL DOO - SVA PRAVA ZADRŽANA.
Website by NeoLab