Nova godina – Istanbul

Istanbul Nova Godina 2025.

Rapsody Travel Destinacije Turska Istanbul Nova godina – Istanbul

Nema boljeg načina da dočekate Novu godinu nego da je proslavite u čarobnom Istanbulu!

Ovaj grad u Turskoj koji spaja dva kontinenta, nudi vam ne samo spektakularan doček Nove godine, već i putovanje koje ćete sigurno pamtiti. U Istanbulu ćete imati priliku da istražite i posetite čuvene građevine kao što su Aja Sofija, Plava džamija, Topkapi palata, a obavezno se prošetajte Sultanahmet trgom, koji je jedan od najlepših u gradu.

Ne zaboravite da će doček Nove godine u Istanbulu biti poseban trenutak, a u gradu postoje različiti saržaji uz koje možete ispratiti staru i dočekati Novu godinu. Na primer, možete posmatrati veličanstven vatromet iznad Bosfora, zabaviti se u klubovima i restoranima širom grada, posetiti hamam ili otići na koncert koji se obično održava na trgu Taksim.

Takođe, u Istanbulu ćete sigurno pronaći izuzetno ukusnu hranu koja će zadovoljiti svačiji ukus. Zato, ne propustite priliku da probate turske specijalitete kao što su baklave, kebab, burek, pide i čuvenu tursku kafu. Nakon gastronomske avanture, možete se zaputiti u šetnju ulicama ovog nesvakidašnjeg grada, gde ćete otkriti niz skrivenih dragulja i lokalnih prodavnica.

U njima ćete videti raznovrsne suvenire koje možete kupiti za sebe ili nekom za poklon. Bilo da se odlučite za tradicionalnu tursku keramiku, sapune, parfeme, garderobu nećete pogrešiti, ali su turski tepisi ipak nadaleko poznatiji.

Istanbul je idelana destinacija za novogodišnje putovanje, mesto u kom se novo i staro stapaju i čine savršen spoj. Zato na vreme rezervišite svoj aranžman za putovanje kako biste najluđu noć u godini proslavili na nezaboravan način.

Istanbul iskustva sa putovanja

„Obavezno budite primereno obučeni za ulazak u džamiju, jer ćete u suprotnom morati da kupite poveze, marame ili kabanice na licu mesta kako biste ušli. Unutra možete očekivati veliku gužvu, ali ipak, prostor je dovoljno prostran za sve posetioce. Takođe, imajte na umu da ćete prilikom ulaska u džamiju (kao i kod palata i muzeja) proći kroz skener i da će biti prisutna uniformisana lica i zato ne nosite sa sobom zabranjene predmete.“

Dzonny, izvor: putovanja.info

„Ramazanski bajram traje 3-4 dana, tokom kojih je Istanbul prepun turista, ali i lokalaca koji tada putuju. Prvih par dana je dosta toga zatvoreno. Besplatan javni prevoz je bio dostupan prethodnih godina, ali za tramvaje, metro i trajekte, i dalje je potrebna Istanbul kartica, kako bi se prošlo kroz barijere. Prošle godine sam posetila grad tokom ovog perioda i muzeji su nudili popuste za domaće posetioce, pa su redovi bili dugački, ali to je standardno za Istanbul.“

Teogonija, izvor: putovanja.info

„Ako putujete autobusom za Istanbul, na benzinskim stanicama gde autobusi prave pauze, možete kupiti turski broj za nekih 3,5 evra. Na ovoj kartici ćete imati 25 GB interneta, minute i poruke, ali važno je napomenuti da možete koristiti samo internet. Ovo će vam biti dovoljno za 6 dana u Istanbulu. Takođe, imajte na umu da kartica ima rok trajanja od samo 3 meseca, nakon čega će se broj automatski deaktivirati, jer su pravila za brojeve u Turskoj drugačija u odnosu na naša.“

tamara007, izvor: putovanja.info

Korisni saveti za turiste

Postanite deo naše zajednice

Budite obavešteni o najnovijim akcijama i ponudama za najbolja putovanja. Dobrodošli u svet nezaboravnih putovanja i vrhunskog provoda.

COPYRIGHT © RAPSODY TRAVEL DOO - SVA PRAVA ZADRŽANA.
Website by NeoLab