Blog Vrste putovanja Daleke destinacija Medeni mesec na Kubi
Daleke destinacija
Destinacije
Južna Amerika
Medeni mesec
Vrste putovanja

Medeni mesec na Kubi

27. јануара 2020.
kuba medeni mesec

Na susretu Karipskog mora, Meksičkog zaliva i Atlanskog okeana, na samo 150km od Floride i 20-ak km od Bahama, nalazi se najveće i najromantičnije karipsko ostrvo- Kuba. Republika Kuba, ponosna država i arhipelag u severnim Karibima, ima preko 11 miliona stanovnika, a godišnje je poseti preko 2 miliona turista. Pravo bogatstvo ove višenacionalne države čine netaknuta priroda, narod, običaji, istorija i kultura koji su raznolikog porekla.

Šta je čini posebnom destinacijom?

Vrednost Kube jeste njen ambijent i duh ovog ostrva. On predstavlja savršenstvo prirode, trag ljudskih ruku koji opstaje vekovima unazad, a prvenstveno šarm i gostoprimstvo ljudi koji tamo žive. Tamo je sve okrenuto ka uživanju. Svaki kutak ovog ostrva budi neki vid zadovoljstva. Bez obzira na činjenicu da je siromašna zemlja, to joj svakako nije slomilo duh i unutrašnji mir.

Naprotiv, ovde svi uživaju u zanosima španske salse, u tompusima domaće proizvodnje, nacionalnom rumu, koktelima, izlascima. Egzotično ostrvo ljubavi, smeha, pesme, plesa…Kuba je idealna destinacija za medeni mesec za sve novopečene bračne parove.

Šta zapravo čini autentični kubanski način života?

Način života naroda Kube je u najvećoj meri oblikovan kubanskom revolucijom, vladavinom Fidela Kastra i američkim embargom. Bez obzira na zaista mizerne plate, u Kubi ne postoje beskućnici. Čak 90% Kubanaca živi u vlastitoj nekretnini. Kubanci dobijaju subvencije za hranu i druge proizvode neophodne za pristojan život.

Zdravstvo i celokupno obrazovanje im je besplatno, a obrazovni sistem važi za jedan od najboljih u svetu s obzirom da je 99,8 % stanovništva pismeno. Na Kubi se školuje veliki broj doktora, mnogo veći broj nego što je zemlji potreban. Kubanska medicina se smatra najboljom medicinom na svetu. Zemlja je sa najnižom stopom kriminala tako da se zaista možete osećati sigurno dok prolazite ulicama ovog ostrva.

Najprivlačnije aktivnosti i mesta koja treba obići

Znajte da Kuba nudi mnogo toga šta sve možete obići, probati, okusiti međutim mi vam navodimo samo delić nje.

Isla de la Juventud-Ostrvo mladosti je najveće ostrvo u karibskom arhipelagu. Otkrio ga je Kristofer Kolumbo 1494.god. i jedno je od najboljih mesta na svetu za sportski ribolov i ronjenje.

Dok šetate ulicama Kube videćete američke automobile iz 50-ih godina koji su i dalje u voznom stanju. Naime, kupovina ličnog automobila je zabranjena a prenose sa generacije na generaciju. Vožnja oldtajmerima može vas koštati između 30 i 50 dolara po satu.

Ne postoji osoba koja nije čula za Če Gevaru. Ernesto Che Guevara-e je nacionalni heroj koji je doneo Kubi slobodu. Njegove slike danas ukrašavaju raznobojne majice po prodavnicama širom Kube.

Kubansku savanu možete istražiti džip safarijem. Možete isprobati vožnju katamaranima oko celog ostrva i ribolov na otvorenom moru na barakude.

Mnogo je pozorišnih scena, tradicionalnih restorana, diskoteka, klubova, barova prilagođenih turistima koje predstavljaju prava mesta za „upijanje“ čitave kubanske kulture. Teatro Nacional de Cuba i Casa de la Musica u Havani su dva najposećenija mesta za noćne izlaske.

Za ljubitelje ekstremnih sportova i skoka adrenalina, Canopy tour i eko turizam su poznati u Las Terrazas, rezervatu biosfere, koji se nalazi na oko 30 minuta vožnje od Havane. 

„ŠTO NE UĐE KROZ OČI, NE STIGNE DO SRCA.“

Kubanska poslovica

U kojem god gradu bili uživaćete u prelepim zalascima sunca, u romantičnoj i egzotičnoj melodiji Kube.

Havana – destinacija za medeni mesec

Prestonica Kube je kulturno-istorijski centar sa 2 miliona stanovnika. Impresivna arhitektura isprepletana je sa modernim luksuznim hotelima, mnogobrojnim restoranima i kafeima, uređenim trgovima i parkovima.

Havanu možete peške obići

Grad je jednostavan za snalaženje i skoro ga celog možete peške obići. U svakom slučaju, ako ustopirate auto, znajte da su državna vozila u zakonskoj obavezi da se zaustave i pokupe vas i to važi za čitavo ostrvo.

Šetnja pored havanskog bedema Malecón za romantične

Malecòn je poznata, 8 km duga, havanska šetnjica uz more. Savršeno mesto za opuštanje, uživanje u panoramskom pogledu na okean, posmatranje mešovite kulture i brojnih turista, ali i divne duge romantične šetnje.

medeni mesec kuba

Karneval za dinamične parove

Krajem jula, Havana i Santiago de Cuba su mesta koja predstavljaju eksploziju boja, živosti, igre i pesme. Ova mesta postaju hodajuće pozornice muzičkih nastupa, plesnih predstava u kojima i sami možete učestvovati.

Hemingvejeva kuća

Tražeći inspiraciju, uzbuđenje, i smisao života, Ernest Hemingvej je stigao u Havanu. Boravio je u hotelu „Ambos mundos“ (u ulici Obispo), čija soba danas predstavlja muzej u kojem su sačuvane njegove stvari i spisi. Posle 7 godina odlučio je da kupi imanje udaljeno 20-ak kilometara od centra Havane.

Posle samoubistva pisca, prekrasnu kuću, Finka Vigia, kubanska vlada je htela da prisvoji. Piščeva poslednja (četvrta) supruga uspela da se dogovori sa vladom da kuću pretvore u muzej. Piscu su, u znak zahvalnosti zbog ljubavi koju je osećao prema Kubi i njenom narodu, Kubanci podigli spomenik i sačuvali od zaborava njegovu jedinu ljubav, jahtu Pilar.

Spomenik Jose Martiju

Izgrađen 50-ih godina prošlog veka, nalazi se na Trgu Revolucije i najviši je spomenik ikad posvećen kubanskom pesniku, revolucionaru i nacionalnom heroju. Liftom se može popeti do vrha odakle pruža prelep pogled na čitavu Havanu.

Plaza de Armas – Trg oružja i ulica Obispo

Najstariji kolonijalni trg u Staroj Havani je dobio ime po vojnim vežbama i paradama koje su se ovde održavale. Na trgu se nalazi spomenik kubanskom heroju Karlosu Manuelu, Muzej grada, i Hram.

Na trg se nadovezuje ulica Obispo. U ulici se nalaze suverninice, kafići, restorani, kiosci brze hrane, ulični zabavljači, umetničke galerije. Tu se nalazi i ETECSA centar gde možete kupiti karticu za internet.

Katedralni trg i trg Franje Asiškog

Na najimpozantniji trgu u Havani, nalazi se barokna katedrala sa dva tornja trazličite veličine. Sagrađena u 18.veku u čijim zidinama je moguće videte korale  koji su korišćeni tokom izgradnje. U njoj je čuvano telo Kristofera Kolumba skoro čitav jedan vek pre nego što je preneto u katedralu u Sevilji.

Na trgu Franje Asiškog nalazi se franjevačka crkva. Englezi su, osvojivši Havanu u 18. veku, ovu baziliku koristili za protestanske službe. Nakon što su Španci povratili Kubu smatrali su da je crkva oskrnavljena i nikada je više nisu koristili. Danas se crkva zbog dobre akustičnosti koristi kao koncertna sala.

Fabrika kubanskih cigara

U Havani se nalaze dve najveće fabrike kubanskih cigara. Partagas Fabrika je glavna fabrika za proizvodnju cigara u zemlji, i upravo tamo možete videti kako se prave poznate Cohiba cigare.

Varadero omiljena destinacija tek venčanih

Plaže i atrakcije na vodi

Varadero je glavni turistički grad koji se nalazi na poluostrvu Hikako. Sa preko 20 kilometara peščanih plaža u njemu i okolini, predstavlja najposećeniju turističku destinaciju. Polovina svih hotela na Kubi nalazi se upravo ovde. Od Havane je udaljen 45 min.autobusom.

U okolini Varadera nalaze se pećine i vodopadi. Za parove nemirnog duha, Cayo Coco i Varadero nudi preko 30 ronilačkih centara, uživanje i zabavu u vodenim sportovima. Osim skijanja na vodi, vožnji na banani, najpopularnija oblast za ronjenje Cayo Piedra Underwater Park nudi dnevno i noćnom ronjenje na dubini od 40 m.

„Las Americas“ 

Hemijski industrijalac Irene Dipon je početkom 20og veka izgradio veliki broj privatnih vila, hotela i kazina na obali. Jedna od njih je ogromna vila u španskom stilu, sada restoran. Kuća sa ogromnom bibliotekom i balskom dvoranom otvorena je za slobodno razgledanje. U njoj se nalazi i bar za posetioce. U blizini se nalazi Diponov teren za golf odnosno klub „Varadero Golf Club“.

Park Josonekoj i Delfinarijum

Stanište je velikom broju ptica, park u kome mogu da se jašu kamile, dok je Delfinarijum, mesto gde nastupaju delfini. Predstava se izvodi dva puta dnevno posle koje turisti mogu zaplivati sa ovim sisarima.

Parque Ecologico Varadero

Ekološki park Varadera zauzima površinu od 730 jutara zemlje. Obeležene staze vode do velikog broja pećina, uključujući i Cueva Ambrosio na čijim se zidovima nalaze indijanski crteži.

Hoteli

Neki od najboljih savremenih hotela se nalaze baš ovde u prestonici kubanskog turizma i to tik uz najlepše plaže na svetu. Svaki hotel nudi nešto svoje, od spa centra, privatnih prostora na plaži, interneta, prodavnica u sklopu objekta, bogatog sportskog sadržaja, zatvorene i otvorene bazene, dozvolu za ljubimce, iznajmljivanje bicikla. Neki hoteli imaju barove na krovnim terasama odakle se možete uživati u najlepšem pogledu na grad.

Korisne informacije

Kuba ima dve valute – CUC (otp.1 CUC = 1 EUR) za turiste i kubanski pesos CUP koji koriste Kubanci. Valuta CUC ima građevine, a CUP ljude i on ima 25x manju vrednost od CUC-a. 

Novac se menja isključivo u menjačnicama „CADECA“ili hotelima.

Na Kubi ne možete da se oslonite na kreditne kartice.

R. Kuba je bezbedna zemlja, sa niskom stopom kriminala, a turisti su toplo primljeni. Bezbedno je korišćenje brojnih taksi-prevoznika (za turiste posebno interesantan moto-tricikl).

Taksi od Havane do Vardera iznosi 100 cuc po pravcu i traje 2h dok vožnja modernim autobusom koji iznosi 30 cuc po osobi.

Internet na Kubi je veoma ograničen. U hotelima je moguća konekcija uz plaćanje  2,5 EUR za 1h.

Postanite deo naše zajednice

Budite obavešteni o najnovijim akcijama i ponudama za najbolja putovanja. Dobrodošli u svet nezaboravnih putovanja i vrhunskog provoda.

COPYRIGHT © RAPSODY TRAVEL DOO - SVA PRAVA ZADRŽANA.
Website by NeoLab