Blog Destinacije Evropa Letovanje na Lefkadi
Destinacije
Evropa
Featured
Grčka
Letovanje
Vrste putovanja

Letovanje na Lefkadi

31. јануара 2020.
Lefkada-letovanje

Rajsko ostrvo Lefkada je nezaboravno iskustvo – jedinstvenost plaža, boje mora i veoma živahnog duha na jednom mestu. Kako je Lefkada jedna od omiljenih destinacija u Grčkoj jer ističe se ponudom jednako kao i lepotom prirode, pokušaćemo da vam približimo zašto da izaberete baš ovo sjajno ostrvo.

Četvrto po veličini u jonskom moru ovo ostrvo je do 7. veka zapravo bilo poluostrvo, dok nije prokopan kanal od strane Korinćana. Trenutno sa kopna pomoću pokretnog mosta stižete na ostrvo, tu se izdvaja od ostalih u Grčkoj. Lefkadu su zauzimali mnogobrojni osvajači sve do 1864. kad je pripala Grčkoj. Istorijski se u puno zapisa spominje ostrvo i mnoge legende se vežu za njega.

Tradicionalna sela krase ostrvo i daju mu posebnu autentičnost. Ostrvo ima mediteransku klimu teren je sa istočne strane zatalasan ali sa zapadne ima planinski reljef sa najvišim vrhom Stavrota 1158 metara nadmorske visine. Vegetacija je bujna, potoci kratkog toka su prisutni, dok meštani uzgajaju masline i vinovu lozu.

Lefkas – glavni grad Lefkade

Prvi grad kojim polazite nakon mosta koji spaja kopno sa ostrvom je Lefkada. Ovaj grad sa prefinjenim aristokratskim šarmom i posebnim stilom arhitekture sa negovanim dvorištima, posetiocima omogućava momentalnu prijatnost čim kroče u njega. Van centra ako prošetate ulicama sigurno nećete naići na gužvu jer su vrlo uske.

Naravno ovo je kulturni kao i administrativni centar Lefkade sa preko 7.000 stanovnika. Muzeji koje možete posetiti su Muzej folkoraFotografijeArheološki muzej i  interesantan muzej gramofona. Istorijski ovaj grad je pripadao Vizantiji u srednjem veku pa otud njihov uticaj na većinu građevina.

Na žalost posledica zemljotresa u 20. veku su rušenje mnogobrojnih zgrada i crkava. Nakon zemljotresa je obnovom grada omogućeno da u slučaju ponovnih zemljotresa ne dođe do oštećenja, mada se i dalje mogu videti pukotine na pojedinim objektima ostrva.

Crkva Agios Minas

Od divne crkve Agios Minas iz 18. veka počinje stari deo grada – centar u kojem se glavni trg, niz znamenitosti i ostalih crkava i sve možete peške obići.  Kuće su uglavnom na dva sprata veselih boja. Srednjovekovna tvrđava Agia Mavra ima savršen pogled na ceo grad, ona je obavezna destinacija za sve posetioce. Cena ulaza je 2€.

Agios-Minas

Lefkas je lučki grad pa možete videti razna luksuzna plovila u marini. Ulica pored je dugačka, a krase je različiti restorani, traverne i kafići na velikom šetalištu, dok suprotnom stranom imate butike,prodavnice i brzu hranu. U centru se nalaze poznati butici, suvenirnice a kafići i klubovi su uglavnom uz more. U  ovom gradu se takođe nalaze poznati lanci velikih marketa ukoliko vam je potrebna nabavka.

Nidri – popularno letovalište za mlade

Letovnje na Lefkadi je savršen izbor u zalivskom mestu Nidri, jer sadržaj koji se nudi na samo 20km od glavnog grada je odličan. Ovde je bogat izbor smeštaja i aktivnosti za sve turiste, a pogotovo za mlade. Autobuskim linijama su sve bitne lokacije na ostrvu povezane sa ovim mestom. Uvala sa čistim plažama na moru predivne boje uz mnogo zabave će vas uveriti da ste na pravom mestu.

Nidri-grad-lefkada-grcka

Mnogo posetioca su upravo iz Srbije, lokalno stanovništvo neretko koristi naš jezik pa ćete se osećati “kao kod kuće”. Kafe Centro je među omiljenim našim turistima, pored velike ponude.  Lokalne specijalitete i ostale gurmanluke zaista možete naći na svakom ćošku jer postoji veliki broj različite kuhinje.

TRAVERNE ORGANIZUJU TRADICIONALNE GRČKE VEČERI GDE UŽIVO MOŽETE DA PRISUSTVUJE LOMLJENJU TANJIRA UZ SIRTAKI.

Noćni klubova koji rade do kasno u noć pored strane puštaju naravno i našu muziku.

Dugačko šetalište ovog mesta u zalivu obezbeđuje pogled na jedrilice. Tu se nalaze suvenirnice, butici, supermarket, brza hrana,… Glavna ulica se zatvara za saobraćaj svakog dana od 19:00h-02:00h, vreme lokala je dvokratno kao u večini primorskih mesta.

Aktivnosti kojima se možete baviti na ostrvu Lefkada

Najzanimljivije aktivnosti kao što su surfovanje, jedrenje na dasci, pedalina, kajak, kanu, čamac moguće je iznajmiti bio gde na ostrvu. Za one koji bi po kopnu da obiđu ostrvo postoji opcija za iznajmljivanje renta car ili bike. Svakodnevno se organizuju izleti, krstarenja po Jonskom moru, obilazak plaza barkicama i brodićima. Nidri ima pomorski saobraćaj iz svoje luke za Itaku i Kefaloniju za razliku od ostalih mesta.

Plaže su uglavnom šljunkovite i uske. Nidri je poznat po spomeniku prirode – vodopadima Dimosari koji su udaljeni oko 3 km. Do njih možete stići, ukoliko ste raspoloženi za šetnju i peške. Vodopad je atraktivniji van sezone zbog moguće suše preko toplog leta.

Seoca u okolini

Selo Poros se nalazi na strmoj litici poznato je po ostacima starog zamka. Crkva Analipis bogata je freskama iz 17 veka. Selo ima veliku šljunkovitu plažu uz mirno more zaliva Ruda. Ulice su veoma uske sa seoskim autentičnim kućicama. U okolini je poznato luksuzno letovalište.

3 km udaljen se nalazi zaliv Vliho sa istoimenim prelepim selom koji ima pogled sa visine na Nidri. U njegovoj blizini je put kroz zelene masline gde se nalazi mala crkva na brdu i tu možete posetiti antičko mesto posvećeno Nimfi.

Smeštaj na Lefkadi

Letovanje na Lefkadi je veoma lako organizovati zbog odličnog smeštaja. U zavisnosti od vaših želja i iskustva možete uzeti sobu, apartman ili savremeni hotelski smeštaj. Uz pogled na more, parking, wifi, klima uređaj… možete izabrati udaljenost od plaže, centra, buke, prodavnice, restorana ili nekih znamenitosti. Određene stavke u smeštaju se naravno doplaćuju.

Cene hrane i pića

Uglavnom brza hrana podrazumeva giros kod većine turista i cena je od 3€. Velika pica je oko 9€. Traverne sa tradicionalnom hranom služe obroke od 5€ pa naviše po osobi, npr grčka salata košta od 6€;  dnevni meni je oko 13€. Što se tiče pića, voda je 1€, kafa oko 2,5€, pivo od 3€. Flaša vina u proseku iznosi 7€, kokteli su od 8€.

Plaže koje preporučujemo da posetite na Lefkadi

Letovanje na Lefkadi čine najvećim delom plaže koje su zaista nešto drugačije pa se ubrajaju u najlepše na Mediteranu.

Porto Katsiki

Najpoznatija plaža udaljena je 44 km od grada Lefkade. Nesvakidašnji pejzaž obara sa nogu a more je nestvarne boje. Činjenica da se do nje mora da doći autom ili  brodićem govori da vas čeka poseban doživljaj. Ukoliko ste se zaputili autom budite spremni da pređete znatan broj stepenika koji su na strmini do plaže al sigurno vredi truda. Procenite sami da li je ova plaza simbol ostrva, među najlepšim na svetu.

Porto-Katsiki
Plaža Porto Katsiki

Egremni

Posle zemljotresa ovoj plaži se može prići samo brodom. Najlepša boja mora i plaza sa belim peskom dužine preko 2 km su zaista spektakularan doživljaj. Litice koje se proteži iznad plaže i priroda su kontrast boji vode. Preporuka je da ponesete sa sobom sve potrebno za boravak u ovoj divljoj prirodi.

Egremni-plaza
Plaža Egremni

Kathisma

Peščana obala sa egzotičnim morem, do ove plaže se može doći autobusom. Prilikom dolaska obratite pažnju postoje nekoliko vidikovaca  na kojima možete da ovekovečite vaše putovanje fotografijom. Udaljena je oko 15km od Lefkade. Ova plaza ima kafiće koji prave žurke i gostovanja poznatih Dj-eva pa je vrlo poželjna destinacija za mlade .Cene ležaljke su od 5€.

Kathisma-plaza
Plaža Kathisma

Agiofili

Ukoliko volite morski svet, ova divlja plaza je sjajno mesto za vas. Ponesite masku i opremu za ronjenje i uživajte. Nalazi se blizu sela Vasiliki pa možete odatle brodićem ili kolima doći do Agio Fili. Ova plaza nema ležaljke.

Agiofili-plaza
Plaža Agiofili

Mylos

Živopisan putić do plaže među zelenilom, u povratku podrazumeva penjanje ukoliko niste brodićem posetili ovu plažu. Turisti sa avanturističkim duhom će se oduševiti ovim predelom ostrva, gde su kako meštani kažu,  veoma romantični zalasci sunca.

milos-plaza
Plaža Mylos

Cene izleta brodićem se kreću od 15€ pa naviše. Često izleti podrazumevaju posetu više plaža. Raspitajte se da li se izlazi na plaže ili se samo prolazi pored njih. Ukoliko sami iznajmljujete brod obratite pažnju na način plaćanja, vremenske uslove i talase.

Ostrvo Skorpions

Čuveno ostrvo koje je nekad pripadalo poznatom brodovlasniku Onazisu I danas je privatno. Nije moguće kročiti na ostrvo ali ga možete obići brodićem i Papanicolis pećinu u kojoj se u II svetskom ratu krila grčka podmornica, a korišćena je kao baza za podvodne operacije.

Vasiliki raj za surfere

Ovo mesto na 25 km od glavnog grada, a zaštićena brdima plaža jeste surferski raj zbog povoljne klime. Zbog toga surfer iz celog sveta posećuju Vasiliki. Jutarnji povetarac je savršen za početnike koji uče tehniku. Na određenim mestima ukoliko uzmete časa obuke surfovanja oprema vam je na raspolaganju ceo dan. Luka sa lepim restoranima,poslastičarnicama i barovima je mesto  gde možete da se okrepite u hladu. Iz Vasilikija je jeftinije brodićima obilaziti plaže jer ima povoljan položaj na ostrvu.

Ronjenje na Lefkadi

Ronjenje na Lefkadi i obuke raznih drugih sportova na vodi su moguće na ostrvu. Postoji mnoštvo klubova i u zavisnosti od vašeg smeštaja domaćini će vas uputiti gde da odete.

Festivali na Lefkadi

Dva puta godišnje se održavaju najzanimljiviji festivali na ostrvu i veoma su bitni njegovim stanovnicima. Prvi je u martu (ulična parada), a drugi u samoj sezoni Internaconalni festival folklora od 23.-30. avgusta. Ovaj festival posvećen prijateljstvu i miru, je osnovan još davne 1962. godine. On je domaćin raznim umetnicima, predstavnicima iz 150 zemlja i omaž je kulturnim različitostima.

Postanite deo naše zajednice

Budite obavešteni o najnovijim akcijama i ponudama za najbolja putovanja. Dobrodošli u svet nezaboravnih putovanja i vrhunskog provoda.

COPYRIGHT © RAPSODY TRAVEL DOO - SVA PRAVA ZADRŽANA.
Website by NeoLab