Blog Evropa Češka Turistički vodič kroz Prag za gurmane
Češka
Destinacije
Evropa
Featured
Vodiči

Turistički vodič kroz Prag za gurmane

15. јануара 2020.
hrana-praga

Obilazak Praga ima mnogo toga da ponudi, a među omiljenim turističkim destinacijama nalaze se Karlov most, Praški dvorac, Orloj – Astronomski sat, i lepote arhitekture starog grada. Osim istorijskih i arhitektonskih znamenitosti, Prag je poznat i po jedinstvenošću svojih kafana, kuhinje i restorana.

Koja su najpopularnija jela u Pragu

Praške kobasice jednako su popularne kao Astronomski sat u Pragu – i ne možete tamo otići a ne probati ih. Kobasice se mogu naći na gotovo svakom koraku, na mnogobrojnim kioscima koji ih prodaju kao hot-dogove i usputnu klopu. Osim što su super za prezalogajiti tokom dugih šetnji ulicama Praga, grilovane kobasice su nezaobilazni dodatak pivu u češkim pivnicama. Pivo i kobaje – to je pravi doživljaj punog ukusa Praga.

U različitim pivnicama se na meniju, između ostalog, nalaze čuvene praške kolenice pripremljene u crnom pivu, meso prepoznatljivog sočnog ukusa koje se topi u ustima. Porcije kolenica služe se obavezno uz đevrek i hladno pivo.

praske-kolenice

Dobar glas daleko se čuje, pa je tako i nadaleko čuven gulaš, koji se sprema kako u celom regionu, tako i u Češkoj. Češki gulaš sadrži više mesa nego u drugim državama, sprema se sa govedinom i služi uz kriške knedli, odnosno knedličke.

praski-gulas

Meštani tvrde da je najbolji gulaš u Pragu u samom centru, domaći, pravi, i spreman sa ljubavlju, u restoranu Havelska koruna. Još jedan češki specijalitet od goveđeg mesa je svíčková na smetaně, koje se vrlo specifično sprema. Kao i Mađari, i Česi vole da kombinuju meso sa slatkim nadevima i voćnim ukusima. Svíčková na smetaně predstavlja goveđe meso u pavlaci sa slatkim dodatkom od borovnice, i vrlo je autentično za Češku.

Kada govorimo o dezertima, u Pragu možete naći popularni chimney cake (odžak kolač), čija se popularnost brzo širi Evropom, i može se naći i na našim trgovima tokom praznika. Ovaj kolač od karakteristično uvijenog testa nije originalno češki, ali je svakako ukus koji Pragu daje šmek, i koji su meštani brzo usvojili. U Pragu chimney cake nazivaju trdelnik.

trdelnik

Koja češka piva morate probati u Pragu

Ne bi nas iznenadilo da je pivo vaš glavni razlog da posetite Prag. Prag je centar sveta kada je reč o ljubiteljima piva, dok Česi važe za narod koji popije najviše piva po osobi godišnje. Kao u kuhinji, i u pivu važe za eksperimentalan narod i pomeraju granice kako kvaliteta, tako i kreativnosti kada je u pitanju tehnika proizvodnje piva. U Pragu se može naći pravo pivo za svaku osobu – počev od lagera upečatljivo zlatne boje, pa sve do crnog ejla, teškog i oporog, jedinstvenog ukusa.

Najpoznatija češka piva koja biste naručili u pivnicama ili kafani jesu Pilsner Urquell, pivo koje je pomerilo granice svetlih piva, i sa kojim su sva pils piva bila poređana od tada. Pivo je svetlo, tipične zlatne boje, i jakog ukusa.

Staropramen je pivo koje već svi dobro znamo, a daleko je bolji kada ga natoče iz bureta u praškoj pivnici nego kada ga pijemo iz limenke kod kuće. Uživajte u istraživanju razlika u ukusu i prepoznatljivom kvalitetu poznatnog Staropramena.

Staropramen-pivo

Jedno od najpoznatijih piva na svetu dolazi iz Češke i to je Budvar Budweiser – pitko, ukusno pivo, koje klizi niz grlo i savršeno leže uz svaki obrok.

Ukusi Praga kroz restorane i pivnice

Građani Praga svesni su svoje izuzetnosti kada je u pitanju domaća kuhinja i raznovrsnost i kvalitet piva. Stoga ne čudi da su turističke organizacije razvile čitave biznise sprovodeći isključivo gurmanske ture kroz ceo grad. Ukoliko želite da okusite sve što Prag ima da vam ponudi, možete se oslanjati na neki od takvih aranžmana, a možete i sami izabrati među mnoštvom restorana i pivnica, usput naravno ne zaobilazeći kobasice i odžak kolač, koji vam savršeno pašu dok šetate obalom Vltave i prelazite Karlov most.

Kada su u pitanju pivnice, Prag neguje i čuva svoje tradicioinalne koncepte, enterijer i funkcionalnost. Dok je ta jedinstvena atmosfera ono što odlikuje pivnice, restorane, sa druge strane, posebno ističe gostoprimljivost osoblja, besprekorna usluga, a neretko i uživo muzika.

Poznate pivnice u Pragu

Tradicionalne češke pivnice podsećaju pomalo na srednjevekovne krčme. Čini ih jedan dugačak sto za kojim sede svi gosti, piju, vesele se i nazdravljaju, a konobarica donosi nove ture i udara recke. Ukoliko ste strastveni pivopija, zaletećete se u takmičenje sa Česima oko toga ko može više da popije. U ovakve zamke najbolje je ne uletati, jer Česi zaista umeju da učine vaš kapacitet za pivo smešnim kada se upuste u izazov.

U Medvidku

Najpoznatija pivnica u Pragu je stara Češka pivnica U Medvidku, koji toči svoje pivo, i jedna je od najstarijih pivnica u gradu. Za šest vekova postojanja, ovaj bar zadržao je unikatni dizajn enterijera, staromodnu dekoraciju, i, što je najvažije, izvrstan kvalitet piva. Pored piva, danas se u U Medvidku može naći veliki izbor delikatesnih užitaka punih šećera.

U Fleku

U Fleku, pivnica inspirisana oktobarskim motivima i ljubavi prema pivu, često je krcata i preplavljena turistima. U Fleku je pivnica koja je najstarija u Pragu i do današnjeg dana služi samo jednu vrstu piva. Uz pivo, gosti se mogu poslužiti kobasicom ili gulašem. Posetioci za ovo mesto vole da kažu da je tipično bavarsko iskustvo.

U Sedmi Svabu

Bar koji je preporučen često, što zbog izbora lokalnog piva, što zbog svinjske kolenice i knedli, je U Sedmi Svabu. Nalazi se u Maloj Strani Praga, nedaleko od zamka, i hvaljen je po autentičnoj atmosferi, ljubaznom osoblju, Kruševicama, gulašu, i odlikom da stvori utisak vremeplova koji vas vraća u srednji vek.

Mapa znamenitosti Praga

Najbolji restorani u Pragu i njihovi specijaliteti

U Modre kachnicky

Kada govorimo o restoranima u Pragu, nedvosmisleno se na mestu broj jedan nalazi U Modre kachnicky, restoran istočno evropske i lokalne kuhinje u Maloj Strani grada. Vrhunski specijaliteti koji se ovde mogu naći su njihova pačetina i svinjsko pečenje, pripremljeni po tradicionalnom receptu, punog ukusa, sa moderno dizajniranim prilozima i kombinacijom neobičnih ukusa za radoznalce. Ovaj restoran ističe se ne samo po vrhunskom kuvaru, već i po ljubaznom osoblju i muzici uživo, čineći ga savršenim za opuštene i prijatne večere u Pragu.

Lounge Bar

Još jedan hvaljeni restoran u Pragu, nedaleko od U Modre kachnicky, je Lounge Bar koji za sebe kaže da je čehoslovački restoran. U njemu možete uživati u velikoj ponudi izvrsne lokalne kuhinje, kao i neobičnim spojevima obrok salate sa kruškom i orašastim voćem. Posle osam sati uveče, u ovom restoranu savršen romantični ambijent stvara pijanista koji nenametljivo svira dok vi uživate u raskošnim ukusima.

U Bulinu

Ako ste putovali severnom Evropom, ili konkretno skandinavskim zemljama, onda vam je pačetina sa krompirom i crvenim kupusom vrlo dobro poznata. Ukoliko je do sada niste probali, savršeno mesto da to uradite je u restoranu U Bulinu, koji to jelo najbolje priprema u gradu.

Česi ovo jelo spremaju sa knedlama od krompira, a pačetinu ipak pripremaju na sebi svojstven način, drugačije od drugih evropskih zemalja. U Bulinu takođe ima sjajnu ponudu drugih čeških specijaliteta kao što je govedina u sosu od pavlake sa borovnicama, gulaš i pečena govedina. Vegetarijanski gurmani ovde mogu probati njihovu salatu sa avokadom, raskošnu i bogatu fuzijom ukusa.

Pivovarsky klub

Kada se nađete u Pragu i rešite da odlično klopate, a posle večere produžite užitak sa prijateljima uz pivo, Pivovarsky klub je idealna pivnica za vas. Tokom trajanja večere ovde možete naručiti sva češka jela po odličnim cenama i vrhunskog kvaliteta, ali nakon što vam se hrana slegne u stomacima, možete ostati u Pivovarskom sa prijateljima do zore i provesti se kao u noćnom klubu. Veliki izbor piva da se nagovestiti iz naziva bara, a demonstriran je i kao dekoracija na policama duž svih zidova kluba.

Ukoliko se spremate za odlazak u Prag, dobro razmislite kako da rasporedite svoje obroke, ne bi li ste imali pravo gurmansko iskustvo i probali što više zanimljivih kombinacija ukusa koje Česi smelo smeštaju u isti tanjir. Nemojte se iznenaditi ukoliko se zaljubite u prvu pivnicu u koju uđete i ne poželite da krenete dalje – njihova jednostavnost i šarm nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Postanite deo naše zajednice

Budite obavešteni o najnovijim akcijama i ponudama za najbolja putovanja. Dobrodošli u svet nezaboravnih putovanja i vrhunskog provoda.

COPYRIGHT © RAPSODY TRAVEL DOO - SVA PRAVA ZADRŽANA.
Website by NeoLab