Blog Evropa Češka Orloj – Astronomski sat u Pragu
Češka
Destinacije
Evropa
Featured
Vodiči

Orloj – Astronomski sat u Pragu

9. јануара 2020.
astronomski-sat-u-pragu-orloj

Po čemu je Astronomski sat u Pragu poznat

Katedralu na Starom trgu u Pragu već šest vekova ukrašava Astronomski sat Orloj, koji ne prestaje da tačno pokazuje vreme, položaj zvezda i kalendar. Orloj je poznat po svojoj izuzetnoj estetici, bogatoj istoriji i kulturi, i detaljnim umetninama koje odlikuju njegov izgled. Ovaj sat u širokom krugu opisuje i znake zodijaka, zbog čega se veruje da je on prevodi jezike zvezda i svojevrsni je portal koji spaja ljude i njihove sudbine. O Orloju su se ispričale mnoge priče i stvarale brojne legende, od kojih su se neka sujeverja zadržala u českoj kulturi do danas.

Istorija Astronomskog sata

Dugo se verovalo da je Orloj izgradio poznati zanatlija Jan Ruže (odnosno Hanuš), i za njega se vezuje čuvena legenda o nastanku sata. Međutim, ova priča nije istorijski tačna.

Astronomski sat izgradili su 1410. godine kraljevski časovničar Mikulaš iz Kadana i Jan Šinder, astronom i sveštenik. Praški Orloj nalazi se na katedrali Lund, na Starom trgu, i predstavlja najstariji astronomski sat koji još uvek radi, a treći takav sat ikad napravljen. Prvobitno je konstruisan samo sat – Orloj, a tokom narednog veka dodat mu je i kalendar. Bizarne drvene statue gotskog stila izrezbarene su i dodate u sedamnaestom veku, a čudesni dodatak ovom remek-delu su figure apostola koje su postale deo ovog sata do kraja 1791. godine. Poslednji deo ovog složenog zdanja, zlatni petao koji kukuriče i klepeće krilima iznad apostola, instaliran je oko1865.

Tokom Drugog svetskog rata, ovom satu pretilo je da bude potpuno uništen, ali su ga nacisti ipak donekle poštedeli. Orloj je privremeno bio oštećen i stao je sa radom, ali su ga Česi vrlo brzo oporavili i mehanički mehanizam zamenili električnim. Kasnije, tokom renoviranja kule na Starom trgu, 2018. godine, satu je vraćen originalni mehanizam, a sklonjen električni.

Šta pokazuje Astronomski sat u Pragu

Ovo remek-delo konstruisano je da bi ukrašavalo centar Praga, a originalno je pokazivao vreme i pratio položaj zvezda. Tokom narednih nekoliko vekova, satu su dodavani su mehanizmi za različite funkcije – praćenje starog boemskog/italijanskog vremena, vavilonskog vremena (od svitanja do sumraka), centralne evropske vremenske zove i zvezdanog vremena. Estetika sata takođe je dorađivana godinama, a dodat je i prsten sa znacima iz zodijaka, zatim za praćenje pozicije sunca, meseca i zvezda.

casovnik-na-astronomskom-satu

Kako Orloj – Astronomski sat u Pragu izgleda

Povrh mnogih informacija koje pruža, Orloj je interesantan zbog teatralnosti njegovih figura koje se pomeraju svaki put kada se otkuca pun sat. Na vrhu Astronomskog sata smeštena je procesija apostola, deo sata koji je najzanimljiviji posmatračima. Svaki put kada časovnik otkuca pun sat, apostoli izlaze iz svojih okvira i pojavljuju se iznad sata. 

Osim ovog dela, Orloj sadrži i deo koji pokazuje vreme, i deo koji sadrži kalendar. Vreme na ovom satu prikazano je sa maketom kostura koji simbolizuje Smrt – Smrt meri vreme povlačeći uže pogrebnog zvona, i pomerajući uveličavajuće staklo duž brojčanika. Sami brojevi na časovniku opisani su glifovima i runama spolja, a u središnjem krugu ispisani su rimski brojevi u tradicionalnom dvanaestočasovnom krugu. Pozicije sunca i meseca opisane su zlatnim simbolima i kreću se duž prelepog plavog kruga.

Ispod pokretnog dela sa zodijakom, nalaze se medaljoni koji predstavljaju kalendarske mesece u svojim godišnjim dobima. Jedan od sedam mehanizama koji čini Orloj preciznim i funkcionalnim, bira jedan medaljon kako bi prikazao koji je mesec, i koji datum.

kako-izgleda-astronomski-sat-u-pragu

Iznad pokretnog kostura nalazi se prozor iz kojeg Isus izlazi iz sata, zajedno sa dvanaest apostola. Svaki put kada se prozori zatvore, čuje se kukurikanje petla koji stoji iznad procesije. Druge figure izrezbarene da krase Orloj su groteskne slike pohlepnog čoveka i njegove vreće sa zlatom i narcisa koji se ogleda u ogledalu.

Sa vrha njegove visoke kule pruža se divan panoramski pogled na čitav Prag, njegove kule, mostove i specifičnu arhitekturu. Ceo Stari grad građen je u gotskom stilu, pa se estetika Orloja savršeno uklapa u ambijent sivih zgrada i velikih katedrala.

Zašto Orloj privlači toliku pažnju

Osim što je Orloj najstariji funkcionalni astronomski sat, njegova vrednost za građane Praga leži u tome što je postao simbol prepoznatljivosti Starog trga, kao i u pričama koje se o njemu prenose sa kolena na koleno. Mehanizam kojim funkcioniše sat gotovo je besprekoran, a mehanička animacija pokretnih figura oko sata sasvim je jedinstvena i, nalik na Da Vinčijeve izume, predstavlja pravo umetničko delo srednjeg veka.

Nedavno je otkriveno da je Orloj zapravo prava vremenska kapsula. Naime, prilikom građenja časovnika, ali i figura koje su kasnije dodavane, u samim njegovim strukturama ostavljane su poruke i zapisi koji nisu bili nađeni sve do današnjih dana.

Figure apostola u svojoj metalnoj unutrašnjosti sadrže beleške njihovog stvaraoca koji ih je rekreirao posle Drugog svetskog rata. U njima on beleži svoje planove za unapređivanje astronomskog sata, kao i svoje utiske o ranom komunizmu u svom narodu. Na poleđini samog sata ostali su zapisi iz petnaestog veka koji se odnose na ideju i viziju izgleda i rada sata.

Orloj je kulturni dragulj Praga, oduševljava posetioce svojom lepotom i funkcionalnošću, kao i šestovekovnom istorijskom pričom. Ipak, ono što je svima najzanimljivije jesu sujeverja i priče koje se kroje i nadovezuju oko njegovih čudnih osobitosti.

Mitovi i legende o časovniku

Orloj se smatra satom koji predstavlja ljudski prozor u tajne univerzuma. Priča se da će časovnik otkriti velike mistične istine svakom ko ume da čita šta na njemu piše. Na lukovima oko sata izrezbarene su šare koje opisuju drevna češka vremena. Za Orloj su vezane brojne legende i mitovi, počev od epskih priča vezanih za njegovu gradnju, pa sve do skrivenih simbola na njegovoj spoljašnjosti.

Legenda o časovničaru

Legenda kaže da je u mračnom srednjem veku u Pragu živeo najtalentovaniji časovničar koji je napravio najlepši sat na svetu, onaj koji je savršeno tačno merio vreme i pratio položaj božanstva na nebu. Da bi bili sigurni da časovničar nikada više neće napraviti tako lep sat za nekog drugog, njegovi poručioci su ga oslepili, i od tada je sat proklet. Legenda takođe kaže da će grad zadesiti velika nesreća ukoliko sat prestane da se održava, pa građani Praga vode računa o ovom satu više od šet stotina godina.

Legenda o predskazanju

Postoje različite priče koje tvrde da Orloj može da nam oslika dobra i loša predskazanja. Legenda kaže da je jedan zatvorenik posmatrao Astronomski sat, i tom prilikom ugledao vrapca kako uleće u usta pokretnom kosturu, to jest Smrti. Zatvorenik se uplašio i protumačio ovaj događaj kao znak da će ostati u zatvoru do kraja života. Međutim, posle izvesnog vremena, kostur je otvorio usta i vrabac je izleteo napolje, a zatvorenik je bio oslobođen vrlo brzo.

Legenda o velikoj nesreći

Nakon što su, prema pričama, oslepeli njegovog tvorca, Orloj važi za sat na koji je bačena kletva. Među tvrđenjima o toj kletvi, prednjači legenda da će se čitavom narodu desiti mnoge nezgode ukoliko sat stane i ne održava se. Prema pričama, kostur će tada pomerati glavu u znak odobravanja, a jedini način da se kletva pobedi jeste da dete rođeno u novogodišnjoj noći pretrči brzo od sata do crkve preko puta. Veruje se da će tako sat početi ponovo da radi, a loša sreća biti oterana.

Postanite deo naše zajednice

Budite obavešteni o najnovijim akcijama i ponudama za najbolja putovanja. Dobrodošli u svet nezaboravnih putovanja i vrhunskog provoda.

COPYRIGHT © RAPSODY TRAVEL DOO - SVA PRAVA ZADRŽANA.
Website by NeoLab