Exotic – Šri Lanka

Exotic – Šri Lanka


Šri Lanka je nestvarno tropsko ostrvo koje je blagosloveno uzbudljivim delom svega što je moguće na Zemlji. Ovo idilično budističko ostrvo podseća na mesto u kom je vreme stalo, gde krave lutaju pašnjacima, drevni spomenici i hramovi se mogu naći skoro svuda, a krševiti pejzaži su prirodno stanište mnogim i raznovrsnim životinjama, posebno slonovima.

FAKULTATIVNI IZLETI:

Upustite se sa nama u otkrivanje skrivenih kutaka ove prelepe destinacije, upoznavanje lokalne kulture i običaja i odmaranje na rajskim plažama ovog dela zemlje. Maldivi su destinacija koju morate doživeti!
UKLJUČENO U CENU!
ISTRAŽI NEGOMBO

ISTRAŽI NEGOMBO


Negombo je veliki grad u Šri Lanci, smešten na zapadnoj obali i na ušću lagune Negombo, u zapadnoj provinciji, 38 km od Kolomba preko autoputa Kolombo – Katunaiake. Negombo je jedan od glavnih komercijalnih centara u zemlji i administrativni centar divizije Negombo. Negombo ima oko 142.136 stanovnika u okviru divizijskog sekretarijata. Poznat po dugim peščanim plažama i vekovima staroj ribarskoj industriji. Negombo ima veliko dvojezično (sinhalsko/tamilsko) stanovništvo sa jasnom rimokatoličkom većinom.


UKLJUČENO U CENU!
SIGIRIIA ROCK

Osvajanje tvrđave Sigiriia Rock


Tvrđava Sigirija na steni je „Svetska baština“ i „Tvrđava na nebu“ iz 5. veka, koja je možda najfantastičnije pojedinačno čudo ostrva. Poznata je i kao Lavlja stena zbog ogromnog lava koji je stajao na ulazu u palatu na vrhu stene visoke 600 stopa. Na njegovom vrhu su temelji Kraljevske palate, rezervoari za vodosnabdevanje i sve druge zgrade i na ivicama stražarnice. Na jednom od stepeništa, jedino poznato drevno delo sinhalskog sekularnog slikarstva preživelo je u obliku fresaka 21 devojke u prirodnoj veličini koje još uvek sijaju u svojim originalnim bojama. Vodene bašte, bašte sa fontanama, letnjikovac, balvan bašte i pećine u okviru zatvorenog prostora ne smeju se propustiti (uključen je ulazni trošak). Na spustu ćemo utoliti žeđ pijući ukusni King kokos!UKLJUČENO U CENU!
VRT ZAČINA

Vrtovi začina u Mataleu


Ako je raznolikost začin života, raznovrsnost začina ručno uzgajanih i ubranih u Matale Spice Garden mora biti besmrtna duša Šri Lanke. Ovde ćete naći u izobilju sjajne mirise, ukuse i lekove koji su napravili i proslavili Šri Lanku. Prošetajte mirisnim zelenilom i šumarcima kardamoma u senci ogromnih tropskih stabala i dajte svom čulu mirisa novi život. Njuškajte, pogledajte i naučite o muskatnom oraščiću, biberu, karanfiliću, kariju, cimetu i mnogim drugima u Mataleu i iskusite veliko bogatstvo kuhinje Šri Lanke i tradicionalne ajurvedske terapije.UKLJUČENO U CENU!
HAJKING TURA

Staza Kodimale (najviša tačka Udavattakele) i plantaža i fabrika čaja Giragama!


Šumski rezervat Udavattakele, koji se često piše kao Udavatta Kele, je istorijski rezervat šume na grebenu brda u gradu Kandi. Velik je 104 hektara (257 hektara). U danima Kandijskog kraljevstva, Udavattakele je bio poznat kao „Uda Vasala Vatta“ na singalskom što znači „vrt iznad kraljevske palate“. Utočište je poznato po svojoj ekstenzivnoj fauni ptica. Rezervat takođe sadrži veliki izbor biljnih vrsta, posebno lijana, žbunova i malog drveća. Postoji nekoliko džinovskih lijana. Važna mesta u Udavattakeleu su ribnjak, najviši vrh „Kodimale“, pećina Senkanda i garnizonsko groblje. Unutar šumskog rezervata nalazi se i nekoliko budističkih hramova i isposnica.
Udavattakele je poznato mesto za posmatranje ptica

Ulaznice u Udavattakele su uključene.

Popodne posećujemo i plantažu i fabriku čaja Giragama!


UKLJUČENO U CENU!
PECANJE NA ŠTULAMA

Bentota i ribarsko selo Veligama


Ribarsko selo Veligama je poznato po tehnikama pecanja koje koriste seoski ribari. Izbacuju uže dok se prilično spretno balansiraju na štapu od 20-50 metara u plitkim vodama, po čemu je i dobio ime, pecanje na štulama. Iako je poreklo ovog čudnog načina ribolova još uvek nepoznato, ovo bi mogla biti dobra prilika da razgovarate sa nekoliko ribara koji se ponose ovom jedinstvenom tehnikom gde se štapovi čuvaju svojim životom i prenose sa generacije na generaciju. Možda ćete završiti sa mokrom odećom tako što ćete iskusiti pecanje na štulama.

UKLJUČENO U CENU!
UNIKATNO ISKUSTVO!

Millenium Elephant Fondacija


Millennium Elephant Foundation (MEF) je porodična nevladina organizacija (NVO) koja je posvećena poboljšanju dobrobiti domaćih slonova širom Šri Lanke. Dom novog i ekskluzivnog Elephant Walk Experience. Alternativa jahanju slonova za turiste. Etičko, blisko i lično iskustvo jedinstveno za MEF. Najinteraktivniji i najprijatniji način da vidite domaće slonove na Šri Lanci. Uživajte u iskustvu šetnje slonovima. 

Uključuje: Obilazak muzeja, 45 minuta hoda sa slonom, kupka za slonove, hranjenje slonova, poseta fabrici papira Elephant Dung i ručak u Colonial House-u (naručite sa menija). Cena ulaznice je uključena.

UKLJUČENO U CENU!
SAFARI KATAMARANOM

Selo Hirivaduna i safari katamaranom


Upoznavanje sa lokalnim stanovništvom i životom u selu Šri Lanke. „Hirivadunna Village Trek“ je deo osnovnog programa koji je organizovan da koristi okolnim zajednicama pružanjem mogućnosti za samozapošljavanje i partnerstvo. Hirivaduna je selo od oko 2500 ljudi (cena je uključena). Nakon vožnje volovskom zapregom i opuštenog safarija katamaranom, uživajte u tradicionalnom ručku koji su pripremile seljanke i domaćin u lokalnoj rezidenciji. Oni bi demonstrirali tradicionalnu metodu kuvanja u kojoj mogu da učestvuju i gosti. Tipičan i tradicionalan seoski ručak u glinenim posudama biće serviran na lotosovom listu podržanom ravnim držačem sa slamom od trske.
Ručak uključuje: pirinač sa 6 autentičnih karija, papadam, prženu jezersku ribu i zelenu salatu. Dezert: sezonsko voće / skuta sa curkom ili medom. Boca mineralne vode.


UKLJUČENO U CENU!
GRAD KANDI

Grad Kandi


Uživanje u obilasku grada Kandija Tuk Tukom (približno 1 sat putovanja) i nakon toga šetnja gradom Kandijem

Kandi je glavni grad brda i još jedno je „mesto svetske baštine“. To je bilo poslednje uporište singalskih kraljeva tokom portugalske, holandske i britanske vladavine i konačno je ustupljeno Britancima 1815. nakon sporazuma. Za budiste Šri Lanke i sveta, Kandi je jedno od najsvetijih mesta jer je dom „Dalada Maligave“ – hrama svetog zuba, relikvije Gospoda Bude. U blizini su ostaci Kraljevske palate („Maha Vasala“), „Pale Vasala“.


UKLJUČENO U CENU!
4h NEZABORAVNE VOŽNJE!

Vožnja železnicom i grad Nuvara Elija


Približno 4 sata nezaboravnog putovanja sa nestvarnim predelima!
Ovo nije samo turistička atrakcija, to je život za ljude Šri Lanke. Voz vas vodi visoko u planine, kroz gustu šumu i živopisna polja zelenog čaja, preko mostova, kroz tunele, lokalna sela i pored nasmejanih lica. Ako s vremena na vreme pažljivo pogledate, primetićete da šareno odevene dame dižu glave među polja za čaj dok nastavljaju sa svojim poslom. Stanice su stare, a vozovi još stariji, ali ovo doprinosi putovanju.

Nuvara Elija je „mala Engleska“ Šri Lanke i smeštena je na prelepim pozadinama planina, dolina, vodopada i plantaža čaja. To bi trebalo da bude jedno od najhladnijih mesta na ostrvu, ali je isto kao engleski prolećni dan, iako temperatura pada noću. Svuda oko Nuvara Elije videćete dokaze britanskog uticaja, kuće poput seoskih vikendica ili vila u stilu kraljice En. Posetite Victoria Park u Nuvara Eliji.
Večernja šetnja oko jezera Gregori.


UKLJUČENO U CENU!
FABRIKA I MUZEJ MASKI

Fabrika i muzej maski Ambalangoda


Približno 4 sata nezaboravnog putovanja sa nestvarnim predelima!
Ovo nije samo turistička atrakcija, to je život za ljude Šri Lanke. Voz vas vodi visoko u planine, kroz gustu šumu i živopisna polja zelenog čaja, preko mostova, kroz tunele, lokalna sela i pored nasmejanih lica. Ako s vremena na vreme pažljivo pogledate, primetićete da šareno odevene dame dižu glave među polja za čaj dok nastavljaju sa svojim poslom. Stanice su stare, a vozovi još stariji, ali ovo doprinosi putovanju.

UKLJUČENO U CENU!
HRAM DAMBULA

Pećinski hram Dambula


Ovde se nalazi čuveni hram u steni koji datira iz prvog veka pre nove ere. Pećine Dambulle su skrivale kralja Valagamba tokom 14 godina njegovog izgnanstva iz Anuradapure. Kada je povratio presto, sagradio je najveličanstvenije hramove u steni koji se mogu naći na ostrvu. U prvoj pećini je ležeća slika Bude dugačka 47 stopa izrezana iz stene. Svuda su slike božanstava povezanih sa budizmom. Freske na zidovima i plafonu su ovde najstarije, ali su preslikane u periodu Kandija. U Drugoj pećini, najboljoj i najvećoj od svih, nalazi se 150 statua Bude u prirodnoj veličini u različitim položajima sa nekoliko statua Bogova i kraljeva. 
(Uključena cena ulaznice).

UKLJUČENO U CENU!
DREVNA POLONNARUVA

Drevno nalazište Polonnaruva


Drevno nalazište Polonnaruva – Izvanredni drevni grad Polonnaruva bio je srednjovekovna prestonica ostrva između 11. i 13. veka. Izgrađen pored ogromnog veštačkog jezera (koji se u Singali naziva morem), postoji izuzetna kolekcija dobro očuvanih ostataka palata, bazena za kupanje, stupa i izuzetnih Budinih skulptura od stena, što svedoči o njegovom kratkom ali briljantnim periodom kao prestonica ostrva.

Arheološki muzej je nezaobilazan za posetu i poseduje finu kolekciju bronze i skulptura – mnoge su detaljno isklesane slike hinduističkih božanstava, koje svedoče o ogromnom indijskom uticaju na kulturu grada (ulazak uključen u cenu).
UKLJUČENO U CENU!
TRADICIONALNA CEREMONIJA

Tradicionalna Tevina ceremonija u Hramu relikvije Svetog zuba.


Kulturni program koji prikazuje autentično nematerijalno nasleđe Šri Lanke stimulišući umetnost, ples i dragocene rituale lokalne kulture. Ovi plesovi se izvode na lokalnim ceremonijama i ritualima koristeći bubnjeve i kostime koji su jedinstveni za svako područje. Među atrakcijama su plesovi koji prikazuju veličanstvenu šetnju slona, živopisnu predstavu pauna i mistične pokrete kobre (cena ulaznice je uključena).
Svakodnevni rituali koji se obavljaju za relikviju Svetog zuba nazivaju se „Theva“ ili Službe, a postoje i usluge na drvetu. Ranojutarnja služba, podnevna služba i večernja služba.


UKLJUČENO U CENU!
GRAD YALA

Grad Iala, vodopad Ravana i džip Safari


Vodopadi Ravana su dobili ime po legendarnom kralju Ravani, što je povezano sa čuvenim indijskim epom Ramajanom. Prema legendi, kaže se da je Ravana (koji je u to vreme bio kralj Šri Lanke) oteo princezu Situ i sakrio je u pećinama iza ovog vodopada, sada jednostavno poznatog kao pećina Ravana Ella. Razlog za otmicu se navodi da je osveta za odsecanje nosa njegovoj sestri Rami (mužu Site) i njegovom bratu Laksmani. U to vreme pećina je bila okružena gustim šumama u divljini. Takođe se veruje da se Ramina kraljica kupala u bazenu koji je akumulirao vodu koja je padala sa ovog vodopada. Verovali su da je Ravana ovde igrao Ravanahatu.
Nakon toga nastavite do Iale i džip safari!
Jala je najpoznatiji nacionalni park Šri Lanke. Formirajući ukupnu površinu od 1268 kvadratnih kilometara šikara, svetle šume, travnatih ravnica i bočatih laguna, veoma je bogat divljim životinjama i gotovo ste sigurni da ćete sresti slonove, krokodile, bivole i majmune. Vrhunac uspešnog safarija u Jali je prizor šrilankanskog leoparda, veoma neuhvatljiv, ali veličanstven prizor.


UKLJUČENO U CENU!
GRAD YALA

Mrestilište kornjača u Kosgodi


Mrestilište kornjača u Kosgodi je centar za zaštitu kornjača koji uzgaja mlade ove ugrožene vrste, a zatim ih pušta u prirodno okruženje, odnosno u more. Kada posetite ovo mesto, imate retku priliku da budete svedoci procesa razmnožavanja i izleganja kornjača, kao i njihovog putovanja sa kopna u more.

Poseta mrestilištu kornjača u Kosgodi je jedna od najneobičnijih, ali najzanimljivijih stvari na Šri Lanci.

KORISNE INFORMACIJE:

Promena USD: Promena pribl. 200,00 USD (svaka odrasla osoba) po dolasku na aerodrom Kolombo (nekoliko banaka je dostupno ubrzo nakon što se prođe carina) za početne troškove, npr. bakšiš, ručkove/obroke na putu itd…

Napojnica (samo smernica): Osoblje hotela koje dostavlja prtljag u sobu/uslugu u sobu i portira: LKR 100 – 200 (približno USD 01.00 – 01.50) / Vodič vozač koji govori engleski na kraju ture: cca. 05,00 USD po osobi dnevno pod uslovom da ste izuzetno zadovoljni uslugom vozača/vodiča. Ovaj iznos može biti prema vašoj odluci.

Sredstvo za odbijanje komaraca: Predlažemo da uzmete dovoljno štapova za namotavanje za zaštitu od komaraca i da nosite košulju dugih rukava i pantalone ako izlazite u sumrak.

Odeća: pamuk – pantalone, košulje, majice. Kodeks oblačenja u većini hotela zahtevao bi elegantnu ležernu odeću za večerom. Preporučuju se sandale, cipele na stazi ili slip-on cipele tokom putovanja. Kupači i krema za sunčanje su obavezni. Ne zaboravite da spakujete najmanje 1 lagani džemper za Nuvara Eliia.

Ulaz na budistička mesta: Mora biti u pantalonama (ili sarongu) sa gornjim delom sa rukavima. U slučaju da ste u kratkim pantalonama, biće vam obezbeđen sarong na ulazu u svaku lokaciju. Načini troškova se primenjuju na sajtu.

Pećinski hramovi Dambula i tvrđava u steni Sigirija – Predlažemo debele čarape koje ćete nositi jer ima peska, beton/kamenje postaju izuzetno vrući. Obuća ne bi bila dozvoljena u pećinski hram Dambula samo iz verskih razloga.

Kreditne kartice / bankomati: Široko korišćeni i dostupni u svim većim gradovima. Prevucite CC karticu lično na mestu kupovine.

Prtljag: Uverite se da je sav prtljag označen vašim imenom i stalnom adresom.

Zdravlje i vakcinacije: Konsultujte svog lekara opšte prakse. Vakcinacije i odgovarajući zdravstveni saveti mogu značajno smanjiti rizik za vas.

Kupovina: Ako odlučite da kupite bilo koji nakit ili druge artikle u bilo kojoj prodavnici koju preporučuju naši operateri ili bilo kojoj prodavnici po vašem izboru, preporučujemo vam da se cenkate/pregovarate o troškovima. Morate slobodno da kupujete gde god želite. Vodič će rado dati preporuke.

Dnevni program: Veoma je preporučljivo da razgovarate o programu sledećeg dana sa vodičem kako biste bili sigurni da ćete maksimalno iskoristiti ovu turneju ili slobodno preskočite bilo koje preporučene/opcione ture. Ruta obilaska će biti po planu i po ceni. Svaki obilazni put se može naplaćivati prema svakoj dodatnoj kilometraži i platiti direktno našim operaterima. Vodič može zahtevati prethodno odobrenje naših operatera pre nego što pristane na bilo kakve obilaske.

Online viza za Šri Lanku / ETA: Lako se radi preko http://www.eta.gov.lk/slvisa/.

Klima i najbolje vreme za posetu: Vreme na Šri Lanci diktiraju dve monsunske sezone koje donose kišu zapadnim i jugozapadnim obalama od maja do septembra; i istočnim obalama i severnom regionu između oktobra i februara. Ostatak godine je sunčan i suv. Temperature su konstantne tokom cele godine, sa prosečnim temperaturama u primorskim regionima 25-30C, a u planinskim predelima 15-18C.

Šri Lanka je destinacija za celu godinu jer uvek postoji nešto za svakog izbirljivog putnika. Od hodočasničkih iskustava do avantura, kulture, medenog meseca ili čak posebnih zanimljivih iskustava, uvek postoji nešto što možete raditi na Šri Lanci u bilo koje doba godine. Sa nedavnim promenama vremenskih obrazaca, teško je predvideti kada će padati kiša, a kada sunce, međutim, imajte na umu da je Šri Lanka tropska destinacija i da se kiša može očekivati u bilo koje doba dana, u bilo koje doba godine; uvek pomaže.

Naše najbolje godišnje doba za putovanje je između novembra i aprila. Međutim, najbolje je imati na umu da je ovaj period takođe prilično skup za putovanje jer evropske zime i praznični kraj godine uglavnom privlače mnogo putnika na Šri Lanku.

Postanite deo naše zajednice

Budite obavešteni o najnovijim akcijama i ponudama za najbolja putovanja. Dobrodošli u svet nezaboravnih putovanja i vrhunskog provoda.

COPYRIGHT © RAPSODY TRAVEL DOO - SVA PRAVA ZADRŽANA.
Website by NeoLab