Blog Destinacije Evropa Transilvanija: Mesto gde se mit sreće sa istorijom
Destinacije
Evropa
Rumunija

Transilvanija: Mesto gde se mit sreće sa istorijom

2. марта 2020.
transilvanija

Ova prelepa i mistična regija, čije značenje naziva je preko šuma, zauzima centralnu i najveću oblast Rumunije. Karpatske planine su dovoljan povod da posetite ovaj kraj i bogatstvo životnjskog i biljnog sveta. Međutim pored toga bogata istorija Transilvanije uvek se pripoveda kroz čuvene mitove koji bude dodatnu radoznalost i maštu posetioca. Oblast koja je u prošlosti uvek bila između Mađarske i Rumunije u 20. veku pripala je napokon Rumuniji. Naziv koji je poznat i jednako se koristi kao Transilvanija jeste Erdelj za koji ste sigurno već čuli.

Ko je bio Vlad Cepeš

Rumunski plemić Vlad Cepeš vlaški vojvoda koji je u tri perioda 15. veka uspešno vladao i zapamćen je kao surov u metodama odbrane od Onsmanlija. Drakula je prezime tj njegovo nasleđe od oca, koji je bio u Redu Zmaj. Tačnije vremenom je dobio današnji izgovor a originalno je Dragwlya – značenja đavoDobar deo života je posmatrao Onsmanlije kako ratuju i učio se svireposti da bi to u pravom trenutku upotrebio protiv njim. Strategijama kojima je ratovao i politiku koju je sprovodio u korist svog naroda i portiv feuda su mu  zavredili veliko poštovanje i puno sledbenika. Njegova smrt je pod velom misterije i ima više verzija ono što je sigurno je da su Turci odneli njegovu glavu sultanu kao dokaz da je konačno poginuo.

Najpoznatiji mit

Kako nas reč Drakula asocira na svet vampira i čitavu industriju koja je komercijalizovala ovaj mit, napravila bogatstvo svakako je pomogla turizam ove regije i upotpunila sadržaj ponude. Svetsku slavu ovom mitu kumuje danas čuveni autor Ejbraham Brem Stoker horor romana Drakula izdat daven 1987. On je na ovaj način popularizovao negativce vampire, nakom ovog prvog romana nije poznat broj naučnofantastičnih dela na ovu temu jer je zaista inspirisao mnoge.

Opis Drakule jeste da je blede puti, dugih očnjaka da može ljude da pretvara u vampire. On pije svežu krv, vrši transformacije, podmlađuje se, nosi crni plašt a boji se belog luka, krsta, gologovog kolca. Da je živeo baš u zamku Bran nije nikad navedeno. Čak se sumlja da li je Vlad Drakula kročio ikad u njega, ali to nije sprečilo da se nastavi mit i ovaj zamak pametno iskoristi i kao takva turistička atrakcija Transilvanjije.

Dvorac Bran

Moćno utvrđenje iz 13. veka na steni visokoj 200 metara je vredno divljenja i lepo mimo legende o njemu.  Nalazi se oko 30 kilomeara od Brašova u podnožju Karpata. Oko samog zamka se nalaze očuvane tradicionalne kućice. Naravno svo okruženje je prilagođeno da privuče što više turista pa se služe raznim verovanjima o duhovima, pa tako možete posetiti kuću stave i uzasa i sl. Dvorac je vraćen kraljevskoj porodici i sada je prvi privatni muzej. Okružen je fenomenalnom prirodom, šumama pa se nemojte iznenaditi i zanimljivim životinjama.

Dvorac Peleš

Ovo barokno velelepnom je podigao kralj i Karol I Holencolern. Nalazi se u mestu Sinaji današnji ski cantar a ime je dobio po Sinajskoj gori I prvom manastiru ovde sagrađenom. Zamak je na sjajnih 1000 metara iznad nivoa mora. Iz centra Sinaje možete se provozati gondolom uz fantastičan pogled i popeti se na 2000 metara južnih Karpata. Kad se iz mesta zaputite ka zamku zateći će vas posle brze planinske rečice takozvani mali Peleš. U njemu je odrasla buduća srpska kraljica Marija Karađorđević. Manji dvorac krasi originalan nameštaj pravljen po porudžbini iz Beča.

Stazom od Pelišora drugi naziv za manji dvorac put prate lepe zidine ka velikom dvorcu. Skulpture od mermera i kamena umetnika Rafaela Romanelija i neke replika drugih poznatih dela vas zatiču ispred okruženi velikim borovima. U Pelešu znajte da lepotu nećete smeti svuda da ovekovečite fotografijom, pa obratite pažnju a izuvanje je obavezno. Zdanje ima 150 umetničko uređenih prostrija, 30 kupatila a lift i struju još od kraja 18. veka. Postavke raznih umetnika kao što je Gustav Klimt I drugih, portreti kralja Karola I I predaka će vas ostaviti bez daha.

Takođe zbirka zlatnog i srebrnog posuđa. Kolekcija oružje sa svih strana sveta je među najvećimu Evropi, jer je kralj bio poznati lovac. Dalje možete videti prostranu koncertnu dvoranu, sjajnu biblioteku, kraljevski sobu, vitraže,… Razni saloni za prijeme su bogate arhitektonskim detaljima i nameštajem. Ovde se gubi pojam da ste u sadašnjosti i shvatate razlčitost i zaostavštinu Rumunske istorije. O ovom dvorcu se može pisati mnogo više mada su neki detalji neprepričljivi pa ga bolje posetiti.

Kada ste u ovoj regiji preporuka je da se obiđe I Sibiu grad bogat kulturom i istorijom, očuvana tvrđava Fagaras, veoma uzbudljiv auto-put Transfagarasan na 2043 m.n.v.,… svakako ovakvo putovanje menja poglede na zemlju kao što je Rumunija.

Postanite deo naše zajednice

Budite obavešteni o najnovijim akcijama i ponudama za najbolja putovanja. Dobrodošli u svet nezaboravnih putovanja i vrhunskog provoda.

COPYRIGHT © RAPSODY TRAVEL DOO - SVA PRAVA ZADRŽANA.
Website by NeoLab