Blog Featured Top 8 destinacija za Letovanje u Grčkoj ove godine
Featured

Top 8 destinacija za Letovanje u Grčkoj ove godine

9. марта 2020.
letovanje-u-grckoj

Bogatstvo Grčke se meri u predivnim mestima koje nude sjajan odmor povezan sa drevnom civilizacijojm gde je istorija ispisana na svakom koraku. Odabir destinacije za letovanje možda nije lak, ali ovaj tekst će vam sigurno dati jasniju sliku zašto da odete na:

Tasos

Ostrvo Tasos se nalazi u severnom delu Egejskog mora 8 km od granice sa Makedonijom. Limens je glavni grad, sa lukom u koju pristiže trajekt kojim dolazite na ostrvo. Stara luka je tipično primorska sa popločanim ulicama. sa barkicama ribara i tradicionalnim proizvoda sa Tasosa. Blizu luke se nalazi 300 metara duga peščana plaža veoma čista, sa kućama starosedeoca pored.

Centar grada podrazumeva restorane, kafiće, prodavnice,banke i park. Postoje klubovi i diskoteke ukoliko volite noćni život. Odličan način da upoznate grad je vožnja biciklom. Ovde jse nalazi više bogatih arheoloških nalazište. Ukoliko je vaš smeštaj u Limenasu auto je dobar izbor da sa ove tačke upoznajete ostrvo i obilazite mnoge druge plaže.

Šta posetiti na Tasosu

Najlepše plaže Tasosa su Paradise BeachPsili AmmosAtspas, Glifoneri, PachisNotosRoso GremosGolden beach i Aliki. U zavisnosti gde ste smešteni na ostrvu možete grupisati paže koje su bližu i tako ih obilaziti npr: Notos i Roso Gremos. Ukoliko vam je ovo omiljena aktivnost onda predlažmo da iznajmite renta car. Mermerna plaža je takođe atrakcija obzirom da je Tasos poznat po ovom dekorativnom materijalu.

Prirodan bazen Giola koji je formiran u steni sa kristalno plavom vodom, se nalazi 4 km od mesta Astrida. Posetiti ovo mesto je svojevrsni izazov ako ste avanturisa sigurno će vam se svideti. Ovde je Zevs posmatrao ljubavnicu kroz bazen. Pored se nalazi Giola beach, napomena – ne vidi se sa puta pa je potrebno peške od parking doći do nje.

Srednjovekovno selo Kastro služilo je stanovnicima kao skrovište da se sakriju od pirata. Na 650 metara nadmrske visine videćete crkvu Svetog Atanasija iz 18. veka. Porodica koja je vladala područjem, podigla je trvđavu čije ostatke ćete ovde pronaći. Vodopad je pored sela u dubokoj šumu pa ćete se sigurno osvežiti pored prijatnog pejzaža.

Pored navedenog na tasosu ima puno lepih vidikovaca, manastira, tradicionalnih sela, kvalitetnih namirnica, tradicionalne hrane, rekreacije i aktivnsti u vodi.

Pefkohori

Halkidiki je zaista među najpopularnijim letovalištima. Pefkohori u prevodu: borovo selo, je udaljen 105 km od Soluna, smešteno je u Torinskom zalivu. Karakterišu ga duge peščane plaže dok se u more ulazi postepeno, ovo je sjajno mesto za celu porodicu. Gradska plaža je puna života sa šetalištem koje se prostire celom dužinom. Plaža je šljunkovita a poseduje plavu zastavicu, vegetacija koja je okružuje je predivna. Njenom dužinom ima odličnih traverni, restorana i barova sa dobrom uslugom.

Smeštajni kapacitet hotela, vila i apartmana je ogroman pa je u skladu sa tim ponuda odlična. Sadržaj prodavnica, kafića, restorana, luna park za decu… je takav da zadovoljava potrebe urbane sredine. Noćni život je svake godine sve kvalitetu. Ukoliko više volite šetnju, dužinom šetalište stižete do starog trga gde se nalazi crkva. Svetionik u luci je veoma lep u zalazak sunca. Takođe možete uživati u pogledu na romantični zaliv ili krstariti njime.

Ostale plaže koje su popularne su:

Ksenija plaža do koje imate mogućnost da dođete autobusom na 30 minuta od Pefkohorija. Peskovita plaža u borovoj šumi gde je voda toplija a plićak veliki.

Krio Pigi je palža gde ćete se sigurno opustiti. Mirna je u netaknutoj prirodi okružena divnom vegetacijom. Preporuka je da na nji krenete kolima.

Dodatne aktivnost su: Izleti na obližnje plaže, posete susednim mestima se organizuje svakodnevno kao i poseta planetarijumu i vodenom parku.

Stavros

Ovo šarmantno porodično mesto se nalazi na severu Grčke udeljeno 80 km od Soluna. Ukoliko putujete u Stavros a letite avionom odgovaraće vam njegova pozicija. Mikroklima je povoljna jer je mesto u podnožju planine Holomonas. Meštani žive pretežno od turizma pa se nemojte iznenaditi što neki pričaju srpski, kao što restorani i kafići imaju srpski meni. Osnovne namirnice možete kupiti u marketima povoljnijih cena.

Plaža nosi plavu zastavicu za čistoću. Veoma je duga a deli je mol na levu i desnu stranu. Pesak je svuda a desna strana plaže  vodi ka poznatim Platanima Stavrosa dok je leva strana u pravcu centra mesta. Posle Platana postoji nekoliko manjih plaža. Uživanje u vodi sa najmlađima će vam upotpuniti dubina vode tj plićak koji je u prvih 20ak metara.

Lep luna park uređen za decu se nalazi u samo centru, sadržaj za najmlađe je bogat. Centar ima lepo šetalište na cijem kraju je park gde možete uživati u hladu. Prodavnice, butici rade u popodnevnim časovima a restorani i kafići do 23h. Stari Stavros moćete obići vozićem koji svaki dan prolazi ovim mestom, polazna stanica je centar.

Vazdušna banja

Posećenost ovog mesta upotpunjava činjenica da je i vazdušna banja. Specifičnosti klime i gustih šuma su još jedan razlog zašto ovde vazduh pomaže posetiocima svih uzrasta sa astmom i drugim disajnim problemima.

Izleti Stavros

Organizovani izleti koji su u ponudi: čuveni Meteori, ostrvo Kavkanas, plaže Olimpijade, okolna mesta Asprovalta, Nea Vrasna,… Restoran Agnati se nalazi na vrhu brda, odakle imate sjajan pogled, je  svakako za preporuku posetiocima.

Parga

Na obali Epira se nalazi bajkovito letovalište Paraga. Iako je ovo zapad Grčke mesto se izdvaja jer izgledom lići više na italijansko. Male šarene kuće, uske ulice koje se pružaju du čitavog mesta možete prepešačiti. Dosta je posetioca i parvo je uživanje sesti u kafić ili restoran dok se posmatraju veseli turisti.

Krioneri je živahna glavna plaža i dozvoljava vam dalje istraživanje, jer se ispred nje nalazi ostrvce sa malom belom crkvom i bujnom vegetacijom, do kojeg možete doplivati. Postoji još jedna manja plaža nedaleko – Pison Krioneri.

Najposećenjja atrakcija je stara tvrđava, sjajno mesto za fotografije i pogled na celo mesto I ušuškano more. Ali za ljubitelje priode isto tako spektakularno su maslinjaci do kojih možete doći laganom šetnjom za 20ak minuta. Gradić je dosta posećen od strane skandinavaca pa su cene u odnosu na većinu mesta za nijansu veće.

Polazna tačka za dalje istraživanje

Pogodna lokacija omogućava da možete ići na zaista puno dobrih, različitih organizovanih izleta brodom. Krstarenje jonskim ostrvima, Lefkada, Itaka- Odisejevo ostrvo, Skorpions, Krf, rajska ostrva Paxos I Antipaxos…

Isto tako popularno jeste ulivanje reke Aheron u more koju je obeležio mit o Ahilu. Ovde je moguć spust hladnom rekom, jahanje konja ovim veličanstvenim predelom- zaista avantura za preporuku.

Asprovalta

Asprovalta – najveći grad i najrazvijenije turističko mesto regiona. Ima jako lepu klimu i svež vazduh. Poseduje veoma široku peščanu plažu dugu oko 10 kilometara. Beli pesak i šljunak u kontrastu sa velikim plavetnilom mora deluje opuštajuće. Na njoj se turisti zabavljaju raznim sportovima i rekreacijama. Suncobrani i ležaljke sa kafićima su svuda raspoređeni ali postoje deonice gde je divlje i mirnije. Lepo je uređena sa tuševima I kabinama. Tereni za sport su u blizini a sadržaj za decu ne manjka.

Kombinacijom fontana i ugostiteljski objekti su dobro uklopljeni sa lepa vegetacijom mesta i uređenjim vrtovima, parkovima. Bicikli je prevozno sredstvo kojim ćete sigurno dobro upoznati grad. Karting staza je tu za ljubitelje adrenalina. Vikendom se obavezno organizuju zurke u klubovima pa je i nočni provod zastupljen. Leti se organizuju sjajni koncerti i druge kulturne manifestacije. Možete posetiti i Narodni muzej u Asprovalti.

Predlozi za obilazak u blizini gradića:

Alistrati pećina bogata ukrasima, udaljena je oko 40 km,destinacija za preporuku. Strimoni reka će ispuniti očekivanja ljubitelja ribolova. Poseta obližnjem Stavrosu, Uranopolisu, Svetoj Gori, Solunu,…

Sivota

Sivota je zaista idilično mesto Jonskog mora za letovanje. Predivna luka sa raznim plovilima je slika kao sa razglednice. Preko “puta” se nalazi Krf na koje gledate iz ovog primorskog  sela.

Zera, Mega Amos i Zavia su plaže do kojih možete peške doći. Obzirom da je obala razuđena postoji mnoštvo drugih plaža do kojih se najčešće stiže brodićem a najposećenije su Diapori i Piscina sa kristalno čistom vodom. Krstarenjem možete obiži sve obližnja ostrva, uvale, pećine i uživati u plavetnilu mora.

Cenat ima veliki park, lepe ulice sa hotelima i vilama. Osnovne namirnice možete nabaviti u marketima. Noćni život nije zastupljen, uveče možete sesti u baštu restorana uz more u marini. Traverna je dobar izbor za jelo, svakako ima i drugih restorana I kafića. Ovo idilično mesto je mirno i u skladu sa priodom, pa ćete se vratiti kući odmorni. Sa ove tačke možete posetiti obližnja mesta npr: Parage, Igumenica. Ahreološka nalazišta, reku Aheron koja ima različite aktivnosti u moćnoj prirodi.

Sarti

Istoča obala Sitonije je požejna destinacija pa tako i Sarti koji se nadvija iznad zaliva Sikia. Ljubazni meštani žive u ruhu tradicije starosedeoca, koji su zaprav davno izbegli iz Azije pa je istorija mesta veoma zanimljiva. Sarti se deli na Stari i Novi. Centar mestašca je mesto svih dešavanja i ugostiteljskih objekata. Smeštaj možete naći na svakom ćošku.

3 kilometara duga plaža od sitnozrnog peska, dovoljno široka da primi sve posetioce i ima plavu zastavicu. Krasi je čisto more i veličanstveni pogled na Atos. Celom dužinom promenade su kafići,traverne i restorani. Povremeno su talasi prisutni pa možete obilaziti plaže koje su relativno blizu.

Orange plaža je svrstana među najlepše u Grčkoj I nalazi se u neposrednoj blizini. Veliki broj uvalica deli plažu na više njih mnogi je opisuju kao raj na zemlji. Udaljenost od Sartija je 10 km. Platania je još jedna lepa plaža koju možete posetiti u blizini.

U samom gradu postoji postavka poznatog umetnika Barbe Zafirisa. Zgrada Kulturnog centra u kamenu,… Obiđite vidikovac sa divnom restoranom, koji stvara osećaj kao da ste tik pod oblacima sa panoramom na Kalamitis i Svetu Goru.

Ture za obilazak Svete Gore iz Sartija kao I mnogi drugi izleti su razlog više da ovo bude vasa destinacija za letovanje.

Neos Marmaras

Smaragdno more Neos Marmarasa je popularno letovalište svih uzrasta. U podnožju je planina, prekriveno četinarskim šumama sa izvrsnom klimom. Sličnu istoriju o nastanku deli sa Sartijem, pa su starosedeoci poreklom iz Azije.

Zlatne peščane plaže krase ovaj deo čistog Egejskog mora. Linija šetališta uz obalu prate palme. Lepa marina sa jahtama je romantično mesto za šetnju. Ukoliko volite kampovanje Neos Marmaras ih ima nekoliko. Smeštaji su uglavnom u blizini plaže. Ako želite dodatnu rekreaciju iznajmite opremu za sportove na vodi, karting ilibicikli. Dok svi ostali sportovi u ovom mestu imaju terene za korišćenje a postoji i Luna park

Po celom gradu ćete naći Kutak za sebe jer su lokali svuda. Isto tako namirnice nisu problem postoje veliki supermarket, prodavnice, butici itd. Poznato je da sve što grci prave možete kupiti od maslinovog ulja, sira, vina do svežeg voća na pijacama. Uveče su aktuelni klubovi i diskoteke i rade do kasno.

Fakultativni izleti koje možete izabrati su : Stariga – rodno mesto Aristotela, Olintos – antički grad, poznata Petralona pećina, poseta Svetoj Gori, poseta raznim drugim manastirima,razna tradicionalna sela, vinarije,…

Postanite deo naše zajednice

Budite obavešteni o najnovijim akcijama i ponudama za najbolja putovanja. Dobrodošli u svet nezaboravnih putovanja i vrhunskog provoda.

COPYRIGHT © RAPSODY TRAVEL DOO - SVA PRAVA ZADRŽANA.
Website by NeoLab