Blog Destinacije Evropa Šta sve možete obići u Rimu i oko Rima za 4 dana
Destinacije
Evropa
Italija

Šta sve možete obići u Rimu i oko Rima za 4 dana

21. јануара 2020.
rim-koloseum

Rim nije izgrađen za dan – a potrebno je mnogo više od dana da se obiđe sve što je u njemu vredno obilaska. Ovaj grad je živi spoj istorijskih znamenitosti i urbanog života modernih Rimljana, a u pauzama od obilaska hramova i galerija morate se opustiti uz najbolji espreso, đelato, i njihove čuvene paste i pice. Ako obilazite Rim i njegovu okolinu za četiri dana, najbolji plan je da u prva dva dana smestite čuvene lokalitete antičkog Rima i natenane prošetate gradom, zatim jedan dan odvojite za Vatikan, muzeje i crkve, a četvrtog dana obiđete Pompeju uz obavezno italijansko vino i lagan italijanski ručak.

Antički Rim

Koloseum

Ovo svetsko kulturno nasleđe nezaobilazna je stanica u vašem obilasku Rima. Koloseum je bila pozornica gde su se održavale čuvene borbe gladijatora pred publikom od preko pedeset hiljada ljudi, a njegovo podzemlje ispresecano je tunelima i prostorijama u kojima su se prestupnici pripremali za borbu. Postoje mnoge opcije vođenih obilazaka Koloseuma, a karte se mogu nabaviti po ceni od 3000 dinara, pa naviše, uz parking ili druge specifične usluge.

Kapitol

Od Koloseuma se brzo stiže do Kapitola, jednog od sedam brda na kojima je izgrađen Rim. Kada stignete do Piazza del Campidoglio, možete izdvojiti vremena da pogledate repliku čuvene statue Romula i Rema sa vučicom, zatim repliku statue Marka Aurelija na konju, rimskog cara kome se pripisuje razvoj stoicizma. Originali ovih statua nalaze se u Kapitolskom muzeju, koji vredi obići, ali možete i umesto toga prošetati do Rimskog Foruma, koji je pet minuta udaljen od trga Campidoglio, a koji se nalazi u top tri destinacija za obavezan obilazak u Rimu.

Španski trg i stepenice

Španske stepenice postale su jedna od atrakcija Rima, a one vode od Španskog trga do crkve Tinita dei Monti, dok se u dnu stepenica nalazi fontana Barkača, koju je projektovao Berini, a u znak sećanja na poplavu rekom Tibar. Ispred ove francuske crkve nalazi se obelisk Salustijan, rimska kopija egipatskog obeliska Flaminio. U blizini Španskog trga nalazi se i Terrazza del Pincio, vidikovac sa kojeg se pregledno vidi Piazza del Popolo (narodni trg), kao i bazilika Svetog Petra, najviše zdanje u Vatikanu.

Fontana Trevi

Ukoliko vam se dopada Rim, vaša obavezna stanica je Fontana Trevi, koja je obeležila svetske klasike poput filma „La Dolce Vita“. Ova fontana izgrađena je u baroknom stilu u 18. veku, a nalazi se u samom srcu Rima, u blizini Španskih stepenica. Tokom celog dana fontana je okružena turistima sa svih strana, a najlepše je posetiti je noću, kada je osvetljena tirkiznim svetlom. Legenda kaže da se svako ko baci novčić u fontanu, preko svog levog ramena, ponovo vraća u ovaj večni grad.

Panteon

Panteon se nalazi na Rotonda trgu, do kojeg vode uske pešačke ulice, kojima prolaze i kočije, a gde možete naći najveći izbor tradicionalne italijanske kuhinje. Restorani u ovom delu grada odišu italijanskom ljubaznoću i virtuoznim kuvarima, a njihove bašte na ulici su šarmantni stolovi sa cvećem pored kojih prolaze ulični harmonikaši i violinisti. Izgrađen u vreme kralja Augustina, Pantenon je najpoznatiji rimski hram posvećen sedam planetarnim božanstvima, a kasnije je pretvoren u crkvu. U svojoj spoljašnjosti odlikuje ga najveća kupola od armiranog betona na svetu, a unutrašnjost je prekrivena raskošnim mermerom.

Vatikan

Kada smo u Rimu… obiđimo Vatikan! Dodajmo još jednu državu u naš pasoš i iskoristimo mogućnost da obiđemo ovu državu-muzej u Rimu. Zbog brojnih muzeja i impozantno izgrađenih kapela i bazilika, treba pametno izabrati šta to obići u Vatikanu za jedan dan. Ulaskom u ovaj grad, dočekuje nas Trg Svetog Petra, koji je zadržao svoj tradicionalni izgled, a na ovom velikom prostoru okupljaju se vernici prilikom obraćanja Pape. U središtu ovog trga nalazi se egipatski obelisk, koji je prenet iz Egipta u Vatikan za vreme imperatora Augustina.

Prilikom temeljnog obilaska znamenitosti Vatikana, obavezna polazna tačka biće Bazilika Svetog Petra, koja se smatra jednom od najfinijih katedrala na celom svetu. Ova bazilika je duhovni centar Vatikana, a u njenom projektovanju i ukrašavanju učestvovali su najpoznatiji renesansni umetnici poput Bramantea, Rafaela i Mikelanđela. Najlepše delo u ovoj katedrali jeste Mikelanđelova La Pieta, mermerna skulptura Marije i Isusa.

Sikstinska Kapela je najpoznatija kapela u Apostolskoj palati, rezidenciji papa u Vatikanu. U njenom oslikavanju učestvovalo je na desetine italijanskih umetnika, njene freske oslikavaju živote Isusa, Svetog Petra, i apokalipsu, a najpoznatije delo u njoj je Mikelanđelovo remek-delo Strašni Sud.

Pored Bazilike Svetog Petra i Sikstinske Kapele, razlog zbog kojeg posetioci hrle u Vatikan je i Vatikanski Muzej. Vatikanski Muzej nije običan muzej – njegovi hodnici dugački su više od osam kilometara, a u njemu se nalaze najvrednija svedočanstva ljudske istorije i ljudskih dostignuća, poput čuvenog Rodinovog Mislioca, Sikstinske Kapele, Spiralnog Stepeništa, Rafaelovih dela Transfiguracija i Atinska Škola, i mnogih drugih.

Još jedan istorijski fenomen koji je vredan pažnje i ostavlja posetioce bez daha jeste Nekropolis. Kada je Pio osmi naredio temeljno iskopavanje tla pod oltarom u Bazilici Svetog Petra, pronađeni su podzemni tuneli koji vode do drevnog rimskog Nekropolisa, u kome su sačuvane freske i mozaici, ali i gde su nađene mošti Svetog Petra. U Vatikanu se mogu naći detaljni planovi ovih tunela, kao i vođeni obilasci kroz same tunele.

Ruševine Pompeje

Poslednji dan vašeg četvorodnevnog obilaska Rima odvojite da biste posetili ruševine Pompeje, grad koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Da biste stigli do Pompeje potrebno je popeti se uz Vezuv, jedini aktivan vulkan u Evropi, zbog čije je erupcije 79. godine Pompeja i ostala u ruševinama, zajedno sa rimskim gradom Herkulaneumom. Danas je Vezuv italijanski nacionalni park, koji vam prilikom penjanja nudi jedinstvene poglede unutar samog kratera vulkana, a sa vrha planine Vezuv videćete fosile i očuvane ostatke drevnog grada Pompeje.

Za kvalitetan obilazak Pompeje preporučujemo da se priključite jednodnevnim vođenim turama, i čujete priču o kulturi ovog grada, kako su njegovi stanovnici živeli, i kako su kasnije otkriveni njegovi ostaci. Erupcija vulkana Vezuva bio je kobni trenutak za ovaj grad, međutim pepeo i vulkanski kamen bili su ključni u dobrom očuvanju arhitekture Pompeje. Zarobljena u vremenu oko dve hiljade godina, Pompeja vam može pokazati čuda svojih antikviteta – rimske kuće, fontane, trgove, statue, freske i impresivni amfiteatar koji je okupljao stanovnike.

Zbog velike popularnosti, Vezuv je okružen mnogobrojnim restoranima i kafićima, u kojima možete predahnuti nakon uspona na vrh vulkana i dugog obilaska Pompeje. Možda je baš ovaj trenutak idealan da probate i originalnu italijansku picu vezuviju.

Inspirisane duhom antičkog Rima, ovaj grad vas može odvesti do skrivenih trgova koji nisu na našoj listi. Gotovo svaki trg ima svoju statuu koja čuva deo istorije, velelepnu crkvu ili pijacu radnim danima. Rim je šarmantan za duge šetnje, međutim njegove ulice su najčešće popločane kaldrmom, pa preporučujemo udobnu obuću pre svega. Ipak, ukoliko se umorite tokom napornog kruženja po velikom gradu, uvek se možete opustiti uz kroasan i kapućino, na terasi nekog restorana, i uživati u pogledu na Rim.

Postanite deo naše zajednice

Budite obavešteni o najnovijim akcijama i ponudama za najbolja putovanja. Dobrodošli u svet nezaboravnih putovanja i vrhunskog provoda.

COPYRIGHT © RAPSODY TRAVEL DOO - SVA PRAVA ZADRŽANA.
Website by NeoLab