Blog Destinacije Evropa Letovanje u Najlepšem primorskom gradu Lutraki
Destinacije
Evropa
Grčka

Letovanje u Najlepšem primorskom gradu Lutraki

9. марта 2020.
lutraki-panoramski-pogled

Lutraki je veoma lep i zanimljiv turistički grad bogatog sadržaja, koji rado posećuju Grci i turisti iz celog sveta. Smešten je na Peloponezu – tradicionalnom ostrvu koji je to postalo izgradnjom Korintskog kanala čime su spojena dva mora Jonsko i Egejsko. Krase ga visoke planine čak do 2376 metara, usečenene obale, čisto more i puno izvorišta mineralne vode.  Za Grčku kulturu ovo je bitno mesto sa puno istorijskih nalazišta i spomenika kojima se grci ponose.

Na 80 kilometara od Atine ovaj predivan grad je veoma posećen tokom cele godine i zaista ispunjava očekivanje mlađih i starijih generacija. Planina Geranija je nadvijena, pa je krajolik lep i bogat borovim šumama sa svežim vazduhom koji se meša sa mirisom mora. Najpoznatiji mineralni izvor Grčke je upravo na ovom mestu pa je razvijen banjski turizam.

Plaža u Lutrak

Gradska plaža je pretežno od sitnog šljunka a prostire se na sjajnih 4 kilometara. Ovde je voda toplija u odnosu na većinu mesta Grčke. Poseduje plavu zastavu sto znači da ispunjava strogi standard – kvaliteta, sigurnosti, čistoće vode i okruženja. Sve aktivnosti što se tiče rekreacije u vodi, sporta na plaži se podrazumeva. Uz piće se dobijaju na korišćenje ležaljka sa suncobranom u većini kafića. Specifičnost ovog primorskog mesta je da se tuševi nalaze  svuda ima ih u dovoljnom broju a voda iz njih je mlaka i mineralna.

Centar grada Lutraki

Pešačka zona je zaista uređena, krase je visoke palme a centar ima sve što podrazumeva veći grad. Prodavnice, šoping centar, suvenirnice, poslastičarnice, restorane, pabove, traverne, bioskop, nočne klubove je ponuda zabavnog karaktera. Kada želite da vidite nešto edukativno ovaj grad ima crkve, muzeje i nalazišta u blizini koje moćete posetiti. Preporučujemo muzej Folklora koji je na visokoj  lestvici u vaspitanju ovog naroda.

Severozapadni deo grada je bitno mesto jer se tu nalaze vodopadi. Njima teče mineralna voda uz žubor, gde  ga mozete u kafiću slušat,i uz osveženje. Svaki dan je moguće otići na organizovane izlete, da li ćete otići do prelepe Atine, posetiti Akropolji i druga nalazišta, planinariti do visokih vrhova ili istrazivati ostatak ostrva na vama je da izaberete.

U večernjim časovima možete birati da li vam više odgovara provod u klubovima sa muzikom koju pušta Dj, koji se uglavno nalaze u Bar Street ulici ili tradicionalno grčko veče uz morske ritmove. Ukoliko volite igre na sreću u Lutraki se nalazi poznati najveći kazino koji možete posetiti, za koji tvrde da je među i najstarijima. U pabovima možete čuti laganu svirku ili karaoke. Svakako ako ste pre za laganu šetnju i osveženje uz zvuke talasa šetalištem tu je uvek romantično.

Cene obroka i pića su malo skuplji u odnosu na manja mesta ali su pristojne. Okvirno cene pića su; voda 1 €, sokovi 3  €, kafa 2 €, alkohol od 3 €. Giannis je restoran za preporuku sa sjajnom mediteranskom kuhinjom, svežim morskim specijalitetima i velikim porcijama, brzom uslugom. Ovde kompletan meni sa pivom može koštati oko 30 eura. Di Giorgio je poznati italijanski restoran svakako za preporuku sa izvrsnom hranom a povoljan. Janis u luci restoran uz vodi sa ukusnom kuhinjom, velikim porcijama, cena škampi je 15 €.  Grad je odlično snabdeven svežim namirnicama pa je ovde i pravi gastronomski raj na svakom koraku. Primetićete da se ovde svi služe engleskim pa komunikacija nije problem isto tako vrlo su ljubazni.

Smeštaj

Kako ovaj grad podrazumeva i banjski turizam sigurno ćete biti zadovoljni ponudom. Duž cele obale hoteli se nalaze na kratkim distancama do plaže, pa tako vas može od nje deliti samo 500 metara. Ukoliko se smestite u hotel Aegli gde sobe imaju divan balkon sa kog možete gledati na pučinu a u blizini imate sve što vam je potrebno. Termalno kupatilo i prodavnice su udaljene 10 metara a vodopad na 100 metara. Sobe svih smeštaja imaju TV, internet, svoje kupatilo i fen. Naravno dodatne usluge hotela će vam ljubazno osoblje recepcije prezentovati.

Banjska ponuda

Kako je već pomenuto ovo je banjski centar Grčke. Kvalitet ponude hotela sa uslugom korišćenja geotermalnih, mineralnih voda i raznih tretmana je izvrsna. Bazeni, turska kupatila, saune, vodene masaže,… sve što ta vrsta turizma podrazumeva je na ovom mestu. Za 10-15 € možete da se kupate u bazenima sa toplom ili hladnom vodom sa opremom – hidromasaža,… uz nadzor lekara naravno.  Određene usluge se posebno plaćaju npr. masaža.

Koritski kanal i korint

Jasno je da je kanal dobio ime po ovom drevnom gradu. Proporcije kanala su zaista zadivljujuće 25 metara širine, 6 km dug a visina kopna između i način izrade podseća na scene iz filmova. Građen je više od decenije sa pauzama, u 19 veku a ima dva mosta. Krstarenje je moguće svakodnevno brodovima koji prolaze duž ove atrakcije. Za zavisnike adrenalina ovo je mesto gde mogu da se prijave za bungee skok. Sa mosta kanala se pruža sjajan pogled na osrvo i kopno.

Grad Korint je zaista prepotučljivo posetiti obzirom da je vrlo blizu Lutraki a povezan je autobuskom linijom. Svakako je sastavni deo ako ste došli da obiđete kanal. Centrom je sjajna ponuda butika i drugih radnji. Naravno svuda je moguće da sednete i osvežite se uz besplatan wifi. Međutim antički deo Korinta je najzanimljiviji, poseduje nekoliko bitnih arheoloških lokaliteta. Neka naselja iz antičkog doba, ostaci trvđave na steni koji su razrušeni u  19. veku u zemljotresu kao i cela regija i drugi. Crkva Apostola Pavla je takođe lepo mesto za obilazak kao i muzej.

Jezero Vouliagmeni

U blizini grada na 20 minuta vožnje se nalazi ova laguna gde se možete malo skloniti od gradske plaže u sjajnoj prirodi koja će vas sigurno iznenaditi lepotom. Uređena plaža spade među najlepše ovog ostrva a voda podzemnih izvora se meša sa morskom. Lekovita voda temperature od 23-29 stepena se preporučuje za lečenje raznih povreda i reume. Ovo mesto ima restorane i kafiće. Često pešačenje i planinarenje posetioci praktikuju da istraže ovaj predeo jer je okružen visokim stenama. U blizini jezera nalazi se laguna sa hramom koji je podignut u čast boginje Here 800 g.p.n.e. Pogled na prastari lokalitet dok plivate u blistavom moru je nezaboravno iskustvo.

Svetionik na rtu Melagavi

Nedaleko iz grada ako se zaputite ka divnom svetioniku, možete pronaći nekoliko manjih plaža gde sigurno nema gužve. Kada stignete shvatate da panorama 360 stepeni sa svetionika jeste opravdan razlog da dođete. Takođe arheološko nalaziste pored se vidi sa ove tačke. Svetionik je veoma lepa, kamene građe sagrađena 1897. godine.

Postanite deo naše zajednice

Budite obavešteni o najnovijim akcijama i ponudama za najbolja putovanja. Dobrodošli u svet nezaboravnih putovanja i vrhunskog provoda.

COPYRIGHT © RAPSODY TRAVEL DOO - SVA PRAVA ZADRŽANA.
Website by NeoLab