Blog Destinacije Evropa Vodič kroz Antalijsku regiju
Destinacije
Evropa
Featured
Letovanje
Turska
Vodiči
Vrste putovanja

Vodič kroz Antalijsku regiju

11. јануара 2023.
Antalija

Turska izlazi na četiri mora, a njena najlepša obala se nalazi na jugu zemlje, taj deo zapljuskuju vode Sredozmenog mora. Na tom delu obale se nalazi Antalijiska regija ili takozvana „turska rivijera“ kojoj pripadaju letovališta Kemer, Antalija sa najpopularnijom plažom Lara, Belek, Side i Alanja. Antalija je smeštena u istoimenom zalivu, iznad kojeg se uzdižu planine Taurus, pokrivine gustom borovom šumom. Sam grad je podeljen na dva dela, prvi savremeni koga odlikuju atraktivni bulevari i moderne građevine, dok drugi deo grada, poznat pod nazivom Kaleiči, predstavlja autentičan – otomanski deo grada, koji je podignut oko stare luke, sa uskim popločanim ulicama, sa starim turskim kućama, zanatskim radnjama, koje nisu samo primeri stare – srednjovekovne arhitekture, već i načina života i običaja u staroj Antaliji. Bogata istorija, moderna zdanja, noćni provod u mnogobrojnim restoranima i barovima, kao i prelepa priroda, čine Antaliju idealnom turističkom destinacijom.

Lara je najpoznatija plaža Antalije. Nalazi se na oko 15km udaljenosti od centra grada. Dugačka je 8 km i prepoznatljiva po luksuznim hotelima, a koju karakteriše sitan pesak i kristalno čisto more. Sa druge strane grada se nalazi Konjalti plaža, koja prati liniju glavnog puta i koja na određenim delovima sadrži kamenite delove. Antalija je zaista rajsko mesto u kome letnja sezona traje od 8 do 9 meseci godišnje. 

Kemer je tipičan primorski grad koji se nalazi na zapadnoj obali Antalijskog zaliva, udaljen od Antalije oko 40 km i okružen je najlepšom prirodom u regionu. Sa jedne strane pruža se pogled na divlju i naizgled nesavladivu planinu Taurus pod snegom čak i u avgustu, a sa druge na plaže dužine 50km gde se konstantno smenjuju nijanse zelenih četinara, plavetnilo mora i mnoštvo manjih i većih zaliva. Grad ima oko 30 000 stanovnika i ponosi se dugom plažom koja nosi oznaku „plava zastava“ za čistoću vode, zatim marinom od preko 300 vezova i bazarom sa mnogobrojnim prodavnicama. Najveći broj ronilačkih centara u regionu nalazi se baš u ovom mestu. Zbog neposredne blizine planinskih lanaca, klima je znatno prijatnija i svežija. Prosečna letnja temperatura je oko 28°C i predstavlja idealno mesto za savršen odmor. Kemer karakterišu šljunkovite i kamenite plaže što utiče na to da nosi epitet „destinacije sa najlepšim morem“.

Po legendi u jednoj pećini nedaleko od Kemera se radio i živeo Sv. Nikola, a danas se na tom mestu nalazi muzej sagrađen na zidinama nekadašnje crkve Sv. Nikole. Iako ima sve odlike za idealan porodični odmor – hoteli sa sadržajima za decu, sportovima na vodi, prirodnim hladom, stari deo grada sa velikim brojem klubova, barova i restorana ukazuje da je Kemer živahna i prelepa letnja destinacija.

Belek predstavlja moderao turističko mesto koji je prepoznatljivo po luksuznim hotelima i peščanim plažama. To je novo, moderno turističko naselje koje se nalazi na oko 30km istočno od Antalije. Belek je čuven po odličnim golf terenima, kao i „Nacionalnom golf parku“, dok se ovde održavaju i mnogobrojna svetska takmičenja u golfu. Plaža duga 16 km od sačinjena od sitnog belog peska, u simbiozi sa borovim i eukaliptusovim drvetom, uz more tirkizno plave boje, čine Belek savršenim odmaralištem za porodična putovanja. Centar grada i okolina su poznati po mineralnim vodama koja se dobija iz 7 vrela. Priča o samom gradu Beleku nije priča o istoriji i kulturi, već priča o prefinjenosti, luksuzu i ekstravaganciji, koje posećuju klijenti sa istančanim ukusom. Mnogi od novih i modernih hotela spadaju među najbolje ne samo u Turskoj, nego i u celom svetu. Ovde dolaze pripadnici svetskog džet seta, da uživaju u Ultra All Inclusive konceptu, partijama golfa ili u vrhunskoj gastronomskoj ponudi.

Belek-Kursunlu vodopad

Side je grad koji se nalazi se na oko 75km istočno od Antalije i smešten je na malom poluostrvu u Sredozemnom moru. U ovom letovalištu se mogu pronaći mnogobrojni ostaci drevne prošlosti, a jednu od posebnih atrakcija čini amfiteatar još iz rimskog perioda koji je mogao da primi do 20 000 gledalaca. Tu su takođe i vizantijska bazilika, kao i hram Apolona i Atine, tako da je ovo jedan od najpoznatijih antičkih gradova u Turskoj. Prelepa obala i plaže, čine Side jednim od omiljenih turskih letovališta. Na raspolaganju su dve plaže, poznate kao istočna i zapadna plaža. Zapadna plaža je uređena u stilu modernog doba, sa hotelima visoke kategorizacije koji nude brojne mogućnosti za uživanje u sportovima na vodi, parasejlingu, ronjenju i pecanju. Istočna plaža je manje prometna i manje razvijena u odnosu na zapadnu, među lokalnim stanovništvom poznat i kao „stari Side“, u nekim delovima ona je kamenita, za razliku od zapadne koja je izrazito peskovita. Priobalje zapadne plaže je plitko, pa je dobar izbor za porodice koje letuju sa decom, dok je istočna uglavnom rezervisana za lokalno stanovništvo. 

Side je vekovima bio prepoznatljiv kao jedan od važnijih trgovinskih centara na Mediteranu, gde su se mešale kulture iz doba Aleksandra Velikog, rimskog carstva i stare Grčke. Kaže legenda da su se ovde tajno sastajali egipatska kraljica Kleopatre i čuveni rimski vojskovođa Marko Antonije.

Side - luka
Port with sightseeing boats, beautiful scenery, Resort town Side in Turkey

Alanja je smeštena na oko 125 km od aerodroma u Antaliji. Njen deo mediteranske obale karakterišu duge pešcane plaže i hladne planinske reke, drevne ruševine iz rimskog doba, ali i moderni hoteli, Orijent i Evropa na jednom mestu. Alanja ima jedne od najlepših peščanih plaža u čitavoj antalijiskoj regiji, najpoznatija je Kleopatrina plaža koja se nalazi u samom srcu grada i prostire se na oko 2 km. Pored nje, tu su i plaže Konakli, Kejkubat i Oba koje se protežu ka istoku. Pored mogobrojnih kulturno – istorijiskih spomenika iz perioda antike i srednjeg veka, najpoznatije obeležje je svakako tvrđava sagrađena u periodu vladavine Turaka Seldžuka. Zidine tvrđave su dugačke nekoliko kilometara i sadrže veliki broj kula, ali gradom ipak dominira osmougaona „crvena kula“, simbol Alanje, koja je jedinstvena po svom arhitektonskom rešenju. Danas je u kuli smešten Etnografski muzej. Veliki broj spomenika od istorijskog značaja, 26 km duga peščana obala, prijatna atmosfera i izvanredan noćni život sa brojnim diskotekama, pabovima i restoranima su bez pogovora odrednice koje Alanju svrstavaju medu jednu od turistički najatraktivnijih destinacija Turske. 

Alanja - crvena kula

Postanite deo naše zajednice

Budite obavešteni o najnovijim akcijama i ponudama za najbolja putovanja. Dobrodošli u svet nezaboravnih putovanja i vrhunskog provoda.

COPYRIGHT © RAPSODY TRAVEL DOO - SVA PRAVA ZADRŽANA.
Website by NeoLab