Češka
Češka Republika može da se svrsta u evropska putovanja koja spajaju bogatu istoriju, arhitekturu i prijatne cene u jedinstvenom doživljaju. Osim Praga, koji je na svakoj listi putnika, Ova srednjoevropska zemlja ima i druge gradove koji zaslužuju pažnju. Olomouc sa univerzitetskim šarmom, Pilsen poznat po pivu i Kutna Hora čije ulice čuvaju tragove srednjeg veka.
Zemlja ima i duboku muzičku tradiciju. Antonjin Dvoržk, Bedžih Smetana i Bohuslav Martinu oblikovali su njen zvuk, a koncertne dvorane i festivali širom države i danas privlače ljubitelje klasične muzike iz celog sveta.
Šta videti u Češkoj?
Brno je drugi po veličini grad u Češkoj. Ovaj dinamičan grad ima bogatu istoriju i modernu energiju. Svakog juna postaje domaćin manifestacije Ignis Brunensis, međunarodnog takmičenja u vatrometu koje okuplja hiljade posetilaca.
Ako volite gradove koji čuvaju autentičan duh prošlih vekova, obiđite Češki Krumlov. Njegove kaldrmisane ulice i zamak pod zaštitom UNESCO-a pokazuju arhitekturu iz perioda od 14. do 17. veka. U samom zamku nalazi se jedno od najstarijih sačuvanih baroknih pozorišta u Evropi.
Liberec je odličan izbor za one koji vole prirodu i planine i aktivn odmor. Planina Ještjed iznad grada leti nudi uređene staze i panoramski pogled, a zimi skijanje i takmičenja u skijaškim skokovima. U Olomoucu ćete osetiti spoj istorije i studentske energije. Grad ima prepoznatljive barokne fontane i trgove, a njegova monumentalna kolona Svetog Trojstva je jedno od kulturnih središta zemlje i nalazi se na UNESCO listi kulturne baštine.
Ako volite češka piva, poseta Pilsenu, gradu u kojem je nastao originalan Pilsner, je obavezna. Ovde možete da obuđete pivaru koja je postavila standard za ovaj tip lagera i naučite kako je tradicija proizvodnje piva postala deo češkog identiteta.
Manje poznate rute u Češkoj
Ako ste već obišli Prag i poznate gradove, možete da skrenete ka severu i istoku zemlje gde se krije drugačija Češka, mirnija, zelenija i autentičnija. U regionu Moravska, oko gradova Telč i Mikulov, nalazi se oblast vinograda, dvoraca i termalnih izvora.
Sa svojim renesansnim kućama u pastelnim bojama i glavnim trgom koji se nalazi na UNESCO listi,Telč izgleda kao da je zaleđen u vremenu. Mikulov, na granici sa Austrijom, nudi panoramski pogled s brda Svetog Šebastijana i lokalna vina koja se piju u malim podrumima.
Ako volite prirodu, Češki raj i Češko-švajcarski nacionalni park nude kamene kule, šume i mostove od stena. To su mesta gde možete satima da pešačite bez gužve i gde se vidi koliko je zemlja očuvala svoja prirodna područja.
Na severoistoku, grad Litomišl poznat je po dvorcu iz renesansnog perioda i po tome što je rodno mesto kompozitora Bedžriha Smetane. Tokom leta ovde se u dvorištu dvorca pod otvorenim nebom održavaju muzički festivali u njegovu čast.
Ako tražite lokalni duh, svratite u manje gradove poput Trebona i Jihlave. Ova mesta imaju mirne trgove, jezera i zanatske radionice koje čuvaju stari način života. Upravo na takvim mestima Češka pokazuje svoje pravo lice koje je tiho, gostoljubivo i povezano s tradicijom.
Šta probati u Češkoj
Češka kuhinja je jednostavna, zasitna i savršeno se slaže s domaćim pivom. Umesto eksperimentisanja, ovde se sve svodi na proverene recepte koji traju vekovima. Najpoznatije jelo je “svičkova”, goveđe pečenje u kremastom sosu od povrća, servirano s knedlama i brusnicama.
Slede “vepro knedlo zelo”, pečena svinjetina s kiselim kupusom i knedlama, tipičan ručak koji ćete pronaći u svakoj gostionici. Ako volite gulaš, u Češkoj se služi gušći i bogatiji nego kod nas, često u hlebu umesto u tanjiru.
Na ulici obavezno probajte “trdelnik” (valjani kolač pečen na žaru i posut šećerom i cimetom) i “smaženi” ili prženi sir koji se obično služi sa tartar sosom i pomfritom. Isprobajte i mekane pogače s nadevom od sira, maka ili džema, i “medovnik”, tortu s medenim korama i karamel kremom.
Uz sve to ide pivo, i to ne bilo kakvo. Češka ima najdužu tradiciju u Evropi i najveću potrošnju po glavi stanovnika. Bilo da odaberete Pilsner Urquell, Budvar ili manje poznate zanatske pivare, ukus je uvek pun i izbalansiran. U većini restorana pivo se služi kao deo obroka, ne kao dodatak, što najbolje govori o njegovom mestu u kulturi.
Kada je najbolje vreme za putovanje u Češku
Kada planirate putovanje Češka je zahvalna destinacija jer ima prijatnu klimu i zanimljiv sadržaj tokom cele godine. Proleće donosi prijatne temperature od 10 do 20°C, idealne za šetnju praškim ulicama i posetu dvorcima bez velikih gužvi. Parkovi su tada u punom cvatu, a kafići ponovo otvaraju bašte.
Leto je najživlji period. Temperature dostižu 25–30°C, a gradovi su puni događaja, koncerata i festivala na otvorenom. Iako je to sezona najvećih gužvi, produžene večeri i atmosfera na ulicama čine je posebnim iskustvom. Jesen je tiša i pogodna za putovanje. Vreme je stabilno, temperature između 12 i 20°C, a boje parkova i vinograda stvaraju prijatnu pozadinu za istraživanje manjih mesta i degustaciju lokalnih vina.
Zima donosi najlepšu prazničnu atmosferu. Božićni vašari u Pragu, Brnu i Plzenu nude kuvano vino, medenjake i rukotvorine, dok planine Krkonoše i Šumava postaju odredišta za skijanje. Temperature se tada kreću između –5 i 5°C, uz sneg koji se zadržava u planinskim oblastima, dok su gradovi uglavnom samo hladni, ali prijatni za šetnju uz tople napitke.