Blog Destinacije Evropa Turistički vodič kroz Milano
Destinacije
Evropa
Italija
Vodiči

Turistički vodič kroz Milano

22. јануара 2020.
Milano putovanje

Milano – magični doživljaj Italije

Milano je u svetu poznat kao prestonica mode i dizajna – on nas osvaja svojom multikulturalnošću, idejama, inspirativnim pejzažima i uzvišenom kulturom. Milano nije tako česta turistička destinacija kao drugi gradovi Italije poput Rima, Venecije ili Firence, ali svako ko dolazi u Milano dolazi sa namerom da oseti promenu duha i uživa u beskrajnoj umetničkoj inspiraciji koju ovaj grad pruža. 

Milano je, osim mode, poznat i po svom čuvenom fudbalskom klubu i mnogim fudbalerima koji su se našli među najboljima u svetu. Stoga je Milano savršen izbor putovanja za parove – na plemeniti način zadovoljava vaše potrebe da upoznate heroje i istoriju mode i fudbala, a sve to uz neizmerno uživanje u italijanskoj kuhinji i prelepoj prirodi koja okružuje Milano.

Prirodne lepote Milana i okoline

Milano je prekriven lepotama Alpa koji se uzdižu iznad njega, dok je sam grad prožet vrtovima i parkovima, koje u svim pravcima presecaju biciklističke staze.

Pista Ciclabile del Naviglio della Martesana je biciklistička staza koja prati celu dužinu glavnog kanala u Milanu, otkrivajući senzacionalni plan grada koji počiva na vodi – kroz Milano ne protiče nijedna reka, ali je zato mreža kanala projektovana kroz sva naselja u vreme Leonarda da Vinčija. Mreža kanala u Milanu povezuje jezera Komo i Mađore, zatim reke Ticini, Adu i Po, a njihova glavna uloga je brz prevoz sirovina u vreme industrijske revolucije u gradu.

Najlepši piknici u Milanu prave se u prelepom Boscoincitta parku, velikom 110 hektara, koji sadrži putanje i jezero, prelep biljni svet i raskošne prostrane livade. Nešto manji park, od 54 hektara, Park Franco Verga u sebi sadrži i rekreativni park, sportski centar, igrališta, fontane, a kroz sam park protiču i kanali.

Kratka istorija Milana

Ovaj lombardijski grad je danas najnaseljenija metropola u Italiji, a prvi put se u istorijskim knjigama pojavljuje još u petom veku pre nove ere, kada je osnovan od strane Kelta, tačnije od plemena Insubrija. Kada su ga Rimljani opkolili, dobio je ime Mediolanum, a njegov regionalni i industrijski značaj razvijao se pod rimskom vlašću. Naseljavali su ga brojni narodi, a i mnogi vladari su u njemu nalazili svoju prestonicu. Tu su obitavale istorijske ličnosti, sve dok Karlo Veliki nije prepustio grad Francima.

Milano ima posve burnu istoriju. Zbog njegovog strateškog i trgovačkog položaja, često je bio na meti osvajača, pa je nekoliko puta menjao strukturu vlasti, stanovništva i kulture. U njemu su se sukobljavali i sami građani – siromašni sa buržujima, politički oponenti Guelfe i Gibelini, ali i velike sile poput španskog kraljevstva u šesnaestom i austrijske vlasti u osamnaestom veku. Možemo reći da su nemiri u Milanu bili česta pojava, ali su zato svi narodi doprineli impresivnoj kulturi i razvoju ovog grada.

Napoleon Bonaparta dolazi u Milan u devetnaestom veku, kada ga proglašava prestonicom Kraljevine Italije. Čak ni teror koji je pretrpeo tokom Drugog svetskog rata nije mogao poljuljati gracioznost Milana – on se danas uzdiže kao kosmopolitski grad, u koji se svake godine doseljava veliki broj Italijana, ali koji takođe privlači ljude iz čitave Evrope i mnogih zemalja Azije.

Šta ne propustiti u Milanu

Premda o uzbudljivoj istoriji i šarenoj kulturi Milana nismo čitali u udžbenicima istorije, Milan ima mnoštvo skrivenih bisera arhitekture i kulture koje može podeliti sa vama. Za današnju modernu arhitekturu Milana odgovorne su posledice Drugog svetskog rata i štete koju je grad pretrpeo. Bilo je potrebno mnogo vremena da se Milan ne samo oporavi, već zasija u punom sjaju svog novog dizajna.

Milanska katedrala

Iako arhitektura ne odzvanja kao klasična italijanska i autentična, u Milanu i dalje postoje znamenitosti koje se ne smeju zaobići. Milanska katedrala Duomo jedna je od tih znamenitosti, često poznata sa razglednica iz Milana, i kao takva jeste simbol ovog grada. Na mestu gde se danas uzdiže ova građevina čiji detalji ostavljaju bez dana, nekada su se nalazile bazilika Svetog Tekle i bazilika Santa Maria Mađore, koje su prvobitno građene u davnom četvrtom veku. 

Ove bazilike činile su jedan neobičan kompleks katedrala, a na njihovom mestu uzdiže se Duomo krajem devetnaestog veka. Kroz duži niz godina, ova katedrala je nadograđivana i dopunjavana, pa i danas predstavlja neobičnu mešavinu umetničkih stilova.

Palata Sforca

Veličanstveni dvorac Sforza takođe datira iz deventaestog veka, kada je njegovu gradnju otpočela bogata porodica Viskonti. Međutim, palata ipak nosi ime Sforca, jer je ova dinastija nastavila upravu palate kako Filipo Maria Viskonti nije imao naslednika.

Na dvorcu se mogu videti razni stilovi iz različitih istorijskih dobi, kao i autentični pečat Leonarda da Vinčija, čije su ruke i ovde ostavile traga. Sforca je služila kao vojna baza, pa su njeni delovi više puta rušeni i restaurirani. Danas se u njoj nalazi nekoliko interesantnih muzeja.

Milanska Skala

Da li ste znali da je kuća opere u Milanu jedna od najzapaženijih u svetu? Poznata La Scala uzdignuta je na mestu gde je ranije milanski teatar izgoreo u požaru krajem osamnaestog veka. Gradnja opere izvršila se pod vlašću Marije Terezije, koja je sa Habzburškom monarhijom tada vladala i ovim gradom.

Što se tiče eksterijera, zgrada opere nije naročito zanimljiva. Njena arhitektonska draž krije se u njenoj unutrašnjosti i savršenoj akustici. Opere u Skali su često skupe za turiste, ali se sama zgrada može pogledati u okviru obilaska muzeja koji je deo ove kuće.

Il Cenacolo

U relativno skromnom molitveniku Il Cenacolo nalazi se da Vinčijevo remek-delo Tajna večera. Ovaj čuveni mural predstavlja savršeno skladnu geometrijsku kompoziciju koja vrlo dramatično prikazuje biblijske slike izdaje i prevare. Ovaj molitvenik skriva se u crkvi Santa Maria delle Grazie, koja se nalazi na istoimenom trgu.

Galleria Vittorio Emanuele II

Ova zgrada nalazi se u top 3 nezaobilaznih destinacija vrednih pažnje u Milanu, jer predstavlja svojevrsni hram modne kulture, a građena je u neoklasičnom maniru u deventaestom veku. Ukoliko volite da uživate u divnim prizorima i mirisima, obiđite radnje poznatih brendova u ovoj ogromnoj hali i odmorite uz kafu ili aperitiv.

Milano – prestonica mode

Kako stanovnici Milana vole da pričaju, grad nosi ime po reči milliner (modist, modistkinja), što ide u prilog tome što je ovaj grad u Lombardiju jedan od svetskih modnih i komercijalnih centara. Ovim gradom šetaju pravi poznavaoci mode, dok Milano decenijama inspiriše svetske brendove kao što su Versaće, Dolče & Gabanna, Luj Viton i Prada.

Gde kupovati u Milanu

Italijani važe za ljude prvoklasnog ukusa kada je u pitanju stil odevanja, a Milan se od svih gradova Italije ističe kao najreprezentativniji kada su u pitanju dizajnirana garderoba i aksesoari. Među radnjama giganata u svetu mode, vaš novčanik neće ostati sasvim sačuvan.

Jedan od najpoznatijih distrikta za šoping je quadrilatero della moda, koji je sa svih strana okružen ulicama u kojima su butici najboljih dizajnera, a maloprodajne radnje u ovom delu grada mogu da ponude ponešto za svačiji budžet. Neki butici u kraju imaju čak i sopstvene restorane.

Za ljubitelje alternativnijeg stila, u delu Navigli okruženom spletom kanala možete naći avangardne primere mode. Netipične radnje, male i ušuškane, ali neprikosnovenog stila, možete naći u ulici koja nosi ime po umetniku Brero.

Visoka moda nalazi se u blizini centra grada, tačnije iza katedrale Duomo, u ulicama Corso Buenos Aires i Corso Vittorio Emanuele II, dok se u poznatim modernim šoping molovima mogu naći kvalitetni primerci italijanske mode po nižim cenama.

U modnoj četvrti, Via Verri, dizajnirana je radnja Watchmaker’s od strane Antonia Vittoria Carene, a njena cela untrašnjost ispunjena je udobnim stilizovanim nameštajem koji priča 75 godina dugu priču o ovoj kompaniji koja je najpre bila laboratorijska radionica.

Glavna prodavnica Prade, za sve velike fanove mode, nalazi se u Galeriji Vittorio Emanuele II, na istom mestu gde je Mario Prada otvorio svoj prvi butik. Sama radnja očuvala je neke elemente prvobitnog butika, a neki unikati Prade dostupni su samo ovde.

Brian & Barry Building predstavlja jedan megalomanski omaž modi i konzumerizmu, a uzdiže se ukupno celih dvanaest spratova. Osim dizajnerskih maloprodaja i restorana između njih, na samom vrhu zgrade nalazi se terasa sa kafićima, sa koje se pruža divan panoramski pogled na grad i Alpe.

Hipsteri su ponovo u modi, a vintidž odeća i aksesoari se u Milanu mogu naći u Cavalli e Nastri, bloku od tri vanvremenske radnje. Slične modne linije mogu se naći u još dve unikatne radnje u istoj ulici, bliže Colonne di San Lorenzo.

U još jednoj poznatoj modnoj četvrti Fashion Quadrilatero, poznate ulice Via Montenapoleone, Via dela Spiga, Via Sant Andrea, Via Manconi, Via Borgospeso i Via Santo Spiriot nude luksuznne brendove kao što je Prada, Ralf Loren,Versaće, Valentino, Bulgari, Salvatore Feragamo, Balensiaga, i sva ostala poznata imena kojih se možete setiti.

Milano- delikatesni grad

Ljubitelji italijanske i internacionalne kuhinje u Milanu mogu naći pravi raj raznovrsnih restorana. Spoj minimalističke italijanske kuhinje sa atraktivnim izgledima lokala idu savršeno uz najbolje italijansko vino. Ovde ćete svakako okusiti fantastičnu picu i pastu, italijanske sireve poput gorgonzole, kao i odlično spremljenu govedinu, ali i rižota.

Restorani u Milanu nude izvrsnu tradicionalnu kuhinju, ali i međunarodne specijalitete. Cene zaista variraju u zavisnosti od toga koliko je restoran ekskluzivan i u kom delu grada se nalazi.

Lokalnu kuhinju možete okusiti po priuštivim cenama u restoranima koji su omiljeni kod internacionalnih turista, poput L’Immagine Ristorante Bistrot, koji priprema italijansku kuhinju specifičnu za ovaj region, kao i mediteransku kuhinju. Očaraće vas svojim prijatnim i toplim ambijentom, i ljubaznim osobljem.

Još jedan zanimljiv restoran u Milanu je Osteria Conchetta, koji je poznat po crvenom vinu i bifteku, zatim nacionalnim jelima kao što je cotoletta, kao i raznovrsnim izborom italijanskih sireva. Nalazi se u distriktu okruženim kanalima i provereno pruža izvanredno iskustvo.

Poznat po Dijegu, vrhunskom šefu kuhinje, restoran Trippa osvojiće vas i svojim priuštivim cenama. Ne propustite neponovljivu priliku da probate koštanu srž koju Dijego priprema kao niko na svetu.

Uzbudljivi provod u Milanu

Milano je pravi primer urbanog italijanskog grada, stoga žurki ovde nikad dosta. Kao što svaki aspekat Milana odiše savršenim stilom, takav je i njihov provod – prefinjenog ukusa, sa pažljivo odabranom muzikom, i izvrsnim koktelima.

Kako u Milanu živi mlada populacija, studenti iz celog sveta, a mladi gladni mode i fudbala ga sve češće posećuju, Milano se potrudio da pruži dobar provod i veliki zbog barova i noćnih klubova. Većina klubova radi do ranih jutarnjih časova, a od muzike je najviše zastupljen džez, zatim moderni pop, kao i drum’n’bass.

Kvartovi Milana koji su najpopularniji izbor za izlazak su Brera i Navilji. Na mestu broj jedan po dobrom provodu i ludim žurkama nalazi se klub La Chiesetta, koji je zapravo otvoren u unutrašnjosti nekadašnje stare crkve, i prepoznatljiv po autentičnom i jedinstvenom enterijeru, kao i po dobrom pivu. 

Ukoliko ste raspoloženi da noć provedete uz sjajne koktele, preporučujemo Monkey Cocktail Bar, čije je osoblje zaista vrhunski raspoloženo da izmućka koktel baš po vašoj meri. U ovom prijatnom ambijentu možete naći zaista razumne cene pića, a nalazi se u blizini glavne železničke stanica.

Noćni život u Milanu ne bi bio potpun bez Moscow Mule Bar-a, u kome radi Ricardo, kreativni šanker koji će učiniti vašu noć magičnom. Kokteli u ovom baru su svega 5€, zbog čega se posetioci često šale da happy hour ovde traje čitavu noć.

Doček Nove godine u Milanu

Zima u Milanu orijentisana je oko dešavanja tematski vezanih za Novu godinu. Događaji traju od pripreme za novogodišnju noć, pa sve do Kineske Nove godine. U samoj novogodišnjoj noći imate sijaset predloga u kojima možete pronaći ono što vama savršeno odgovara.

Nova godina slavi se u elegantnim ambijentima, a proslave organizuju Hotel Marriott, Hollywood Milan, The Hotel Milano, kao i klubovi poput Karmadrome, u kome možete očekivati tematske žurke sa muzikom iz druge polovine prošlog veka – Nova godina ne bi bila Nova godina ako se u novogodišnjoj noći ne pozabavimo najatraktivnijim muzičkim zbivanjima iz prethodnih decenija.

Ulice samog grada tokom praznika dobiju posebnu draž, mada Milan ne šljašti kao što to rade drugi evropski gradovi. Milan je dekorisan diskretno, sa ukusom, a novogodišnju noć možete provesti u jednom od mnogih restorana uz džez i italijansku pastu, ili na glavnom trgu, uz živu muziku i mnoštvom Italijana. Dočekajte sledeću godinu sa stilom, u gradu najvećih svetskih imena sveta mode.

Postanite deo naše zajednice

Budite obavešteni o najnovijim akcijama i ponudama za najbolja putovanja. Dobrodošli u svet nezaboravnih putovanja i vrhunskog provoda.

COPYRIGHT © RAPSODY TRAVEL DOO - SVA PRAVA ZADRŽANA.
Website by NeoLab