Blog Vodiči Vikend putovanja tokom pandemije – kako ostati u pokretu?
Vodiči

Vikend putovanja tokom pandemije – kako ostati u pokretu?

16. априла 2021.
Tvrdjava na dunavu

Verovatno da ne postoji osoba čiji je život ostao netaknut pandemijom korona virusa. Govori se o “novoj normali” i navode brojni razlozi koji treba da nas motivišu da se adaptiramo na okolnosti koje traju već oko godinu dana i koje su promenile većinu naših navika i planova, počev od svakodnevnih, pa do onih mnogo krupnijih.

Ako postoji nešto za čime čeznu gotovo svi ljudi, to su putovanja. Ona su bila prilika da napravimo kraći ili duži predah od brojnih obaveza i napunimo baterije za nove životne i poslovne obaveze, a “nova normala” ostavila je tu mogućnost samo onima koji se najmanje boje da se otisnu na put u ovakvom trenutku i koji uspešno savladavaju brojna ograničenja u vezi sa putovanjima tokom pandemije.

Način da se i dalje osećate sigurno jer ste blizu kuće i možete se kroz svega nekoliko sati vratiti, a da ujedno i uplovite barem u kratkotrajne turističke avanture jeste da organizujete vikend putovanja po Srbiji. U nastavku teksta dajemo vam predloge šta možete obići u našoj zemlji ukoliko se odlučite da vikend provedete van svog mesta.

#1 Zlatibor – najpoznatiji planinski lepotan kojeg morate obići

Planina Zlatibor već godinama unazad predstavlja jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija naše zemlje, koja naročitu pažnju privlači u zimskim mesecima, ali interesovanje za nju postoji tokom cele godine. 

Još od 17. veka na Zlatiboru se se odmarali naistaknutiji ljudi tadašnje države, prepoznavši njegovu prijatnu klimu, raskošnu prirodu i proplanke sa kojih se pruža neverovatan pogled. Zlatibor je i danas planina koja će zadovoljiti i one koji žele da uživaju u neverovatnoj prirodi, ali koja ima i svoj urbani deo sa restoranima i kafićima, za sve one koji žele da i na odmoru osete duh grada.

Ako odete na Zlatibor, imaćete priliku da vidite malo veštačko jezero u samom središtu naselja, koje se još zove i Zlatiborsko more, zatim park Jezero u neposrednoj blizini Zlatiborskog jezera i Kraljevu česmu na izvoru Kulaševac. 

planina zlatibor
Izvor: Pixabay.com

Za ovaj kraj karakteristične su crkve brvnare, kojih ima barem nekoliko (najstarija je crkva brvnara u Kućanima), ima nekoliko manastira (jedan od najčuvenijih je manastir Rujno, u kom je radila jedna od prvih srpskih štamparija) i drugih istorijskih spomenika posvećenih palim borcima u različitim ratovima, a postoji i mnogo srednjovekovnih stećaka, spomenika koje su gradili bogumili i od kojih su najlepši u selu Semegnjevu.

Vikendice na Zlatiboru mogu biti vaš izbor za smeštaj u kome ćete odsesti dok na Zlatiboru kreirate nezaboravne uspomene, uživajući u svim njegovim prirodnim i kulturnim lepotama. 

#2 Srebrno jezero – posetite srpsko more

Iako naša zemlja nema izlaz na more, činjenica je da je bogata prelepim jezerima, koja predstavljaju njena mala mora, među kojima se Srebrno jezero naročito izdvaja po svojoj lepoti. Reč je o veštačkom jezeru, koje se nalazi na desnoj obali Dunava u istočnoj Srbiji, prosečne širine oko 300 m i prosečne dužine oko 14 km.

Srebrno jezero smešteno je u dolini, okruženoj brdima Goricom, Lipovačom i Velikim brdom. Dubina jezera je oko 8 m, a voda je bistra i čista jer nije zagađena i jer se prirodno prečišćava kroz peščane dine, a o njenoj čistoći svedoči i činjenica da je naseljavaju šaran, som, štuka, smuđ i druge slatkovodne vrste ribe.

Mnogo godina unazad Srebrno jezero privlači pažnju ribolovaca i turista, kojih je u poslednje vreme sve više, te se javlja potreba za proširenjem postojećih smeštajnih kapaciteta. Dobrodošli su i kamperi i jahtaši, jer na jezeru postoji marina za jahte i jedrenjake.

U ovom kraju naše zemlje nalaze se tri srednjovekovne tvrđave: najpoznatija Golubačka, zatim Smederevska i Ram tvrđava, za koje se vezuju neverovatne priče i legende i koje svedoče o prošlim vremenima na ovim prostorima.

#3 Rtanj – uživajte na vrhovima prirodne piramide Srbije

Naša zemlja može da se pohvali mnogim neobičnim prirodnim reljefima, a jedan od njih, koji intrigira čak i turiste i naučnike iz udaljenih krajeva sveta jeste i Rtanj, planina koju još zovemo i prirodnom piramidom.

I Rtanj se nalazi na istoku naše zemlje, na oko 200 km od naše prestonice. Njegov najviši vrh Šiljak visok je oko 1565 m i karakterističan po tome što nam se iz određenih uglova, tj. ukoliko ga posmatramo sa juga ili severa, ukazuje u vidu trapeza, sa širokom osnovom i zašiljenim vrhom.

Na Rtnju ćete moći da posetite svetilište Vrelo, mesto na kome se ukrštaju tri energije (orgonska, magnetna i elektro), zbog čega ga zovu i pupkom sveta, i na kome boravak može biti i te kako lekovit ukoliko traje 20 minuta i ponovi se dva dana uzastopno.

rtanj_planina_siljak
Izvor: Pixabay.com

Rtanj je predmet interesovanja profesionalnih planinara u zimskim danima, a tokom ostatka godine planinara amatera, koji tek kreću u osvajanje planinskih vrtova. Pored toga, deo Rtnja namenjen je i lovnom turizmu, jer je bogat sitnom divljači, a i onom krupnijom (muflon, divlja svinja, jelen lopatar, vuk, zec, jazavac, lisica i sl).

U blizini ove planine nalazi se Soko Banja, jedna od najznačajnijih i najposećenijih banja u Srbiji, koju su posećivali Andrić, Nušić, Sremac i brojni drugi istaknuti Srbi koji su prepoznali brojna blagotvorna dejstva ove banje po ljudsko zdravlje.

Nadamo se da će vam naši predozi poslužiti kao inspiracija da začeprkate po brojnim prirodnim lepotama i kulturnim znamenitostima naše zemlje i da ćete što pre krenuti da je istražujete i sve bolje upoznajete!

Postanite deo naše zajednice

Budite obavešteni o najnovijim akcijama i ponudama za najbolja putovanja. Dobrodošli u svet nezaboravnih putovanja i vrhunskog provoda.

COPYRIGHT © RAPSODY TRAVEL DOO - SVA PRAVA ZADRŽANA.
Website by NeoLab