IRAN

Polazak sa aerodroma "Nikola Tesla"

Putovanje u prošlost, u devnu Mesopotamiju i moćnu Persiju. Tamo gde se desetine hiljada godina istorije vidi uživo na svakom koraku. Zemlja gde se prošlost i sadašnjost drže pod ruku. Putovanje kojim ćete razbiti sve predrasude koje možete imati o ovoj prezanimljivoj zemlji. Putovanje na kojem ćete naučiti sve o turbulentnoj istoriji ove regije, upoznati se sa fantastičnom tradicijom i kulturom, videti nestvarne predele i pejzaže, otkriti koliko je gostoljubiv i ljubazan drevni iranski narod. Upoznaj nove ljude iz celog sveta, svoje istomišljenike, i zabavljaj se tokom celog putovanja. Učini da ovo bude putovanje za pamćenje!

Izaberite datum:

1. DAN: Poletanje – neka avantura počne

Okupljanje putnika na aerodromu “Nikola Tesla” u večernjim časovima dva sata pred poletanje. Let za Teheran sa presedanjem u Istanbulu (Let br. TK 1084).

2. DAN: Teharan

Slećemo u Teheran u ranim jutarnjim časovima, odlazimo do smeštaja. Posle odmora, krećemo u obilazak najveće metropole na Bliskom Istoku sa skoro 16 miliona stanovnika: Nacionalna riznica dragog kamenja u kojoj se nalazi najveći nebrušeni rubin na svetu, zlatni globus težak 34kg i najveći ružičasti dijamant. Veliki Bazar, bivšu kraljevsku rezidenciju dinastije Kadir – Palatu Golesta, muzej Islamske umetnosti... Slobodno vreme. Noćenje.

3. DAN: Kashan

Posle doručka, napuštamo smeštaj, nastavljamo put dalje i stižemo u  Kashan, srednjevekovnu „prestonicu“ keramike i grnčarije. Smeštamo se, odmaramo i krećemo u obilazak grada: Bazar, Agha Borzog džamija sa svojom prelepom arhitekturom, vrtom i fontanom, Khajeh Taj ad-Din, prelepa zgrada pored Borzog džamije, u kojoj se nalazi grob Ghotbs Kashanija, poznatog mistika iz Kadžar perioda, hamam Sultana Mir Ahmada, tradicionalne kuće i radionice u starom gradu. Slobodno vreme. Noćenje.

4. DAN: Isfahan

Napuštamo smeštaj i nastavljamo put. Na putu do Isfahan-a, obilazimo Abynaeh, maleno crveno selo sa svega 130 porodica, selo je crvenkaste boje jer su sve građevine u selu sazidane od lokalne gline crvene boje. Abynaeh je jedno od najstarijih sela u Iranu, i zbog svoje lepote i istorijsko kulturne vrednosti privlači brojne turiste širom sveta. Vozimo se do Isfahana, nekadašnju prestonicu i jedan od najvećih gradova srednjeg veka. Stižemo do smeštaja, odmaramo i krećemo u obilazak grada: Bazar-e Bozorg, jedan od najstarijih i najfascinantijih bazara u Iranu, Imamov trg iz 1602. godine, Haqsh el Jahanov trg koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, Šeik Lotfolahova džamija, Kakh-e Ali Qapu, rezidencija Šaha Abaza I, Šahova džamija sa svojim prelepim plavim mozaikom... Slobodno vreme. Noćenje.

5. DAN: Isfahan

Slobodno vreme u Ishafanu za šetnje, uživanje u preukusnoj iranskoj hrani, obilazke i šoping. Noćenje.

6. DAN: Yazd

Napuštamo Isfahan i krećemo dalje u obilazak ove nestvarne zemlje. Stižemo u Yazd, grad čuvar Zoroastrizma, svetski poznat po različitim rukotvorinama vrhunskog kvaliteta. Idemo do smeštaja i posle kraće pauze krećemo u obilazak grada: Aleksandrov zatvor, Sat kula, Stari grad, grobnica dvanaest imama, Imam Zadeh Jafar, Khan-e Lari, Masjed-e Jameh džamija.. Slobodno vreme. Noćenje.

7. DAN: Kerman

Ostavljamo Yazd iza sebe i krećemo dalje. Stižemo u Kerman, grad ne tako lep kao Yazd ili Širaz, ali grad u kojem ćete upoznati pravi Iran. Grad u kojem ćete otkriti kako zapravo teče pravi život u Iranu, daleko od velikih turističkih centara, družeći se sa znatiželjnim i najsrdačnijim lokalcima u čitavom Iranu, i uživajući u istorijskim, prirodnim i kulturnim atrakcijama starim i po nekoliko hiljada godina. Slobodno vreme. Noćenje.

8. DAN: Mahan

Posle doručka odlazimo na izlet nedaleko od Kermana, u mali ali fascinantni gradić Mahan. Vozimo se kroz neverovatnu i magičnu iransku pustinju i uživamo u nesvakidašnjim prizorima. Stižemo u Mahan posle tridesetak minuta vožnje i krećemo u obilazak ovog svetog grada. U Mahanu obilazimo njegovu najznačajniju znamenitost, gram Shah Nur-ed-Din Nematollah Vali-a, koje je i jedno od najznačajnijih sufističkog svetilišta i mesto hodočašća još iz vremena starog Perijskog kraljevstva.  Povratak u Kerman. Slobodno vreme. Noćenje.

9. DAN: Širaz

Napuštamo Keram i krećemo dalje ka Širazu. Vozimo se i pravimo usputne pauze u Shahdah pustinji – fascinantnom pustinjskom krajoliku koji će vas sigurno ostaviti bez daha. Stižemo u Širaz i odlazimo do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.

10. DAN: Širaz

Krećemo u obilazak još jednog dragulja Irana: Vakil Bazar, tvrđava Karim Khan, svetilište Ali Ebne e Hamze, izgrađeno u čast emira Alija, džamija Naser ol Molk, stari grad... Slobodno vreme. Noćenje.

11. DAN: Mardasht

Posle doručka krećemo u obilazak drevnog grada Mardashta, nedaleko od Širaza. Ovaj drevni grad datira još iz vremena drevne Persijske imperije i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a kao istorijsko i kulturno dobro svetske baštine. Obilazimo Persepolis, nekropolis u steni Naqsh-e Rustam, drevnu prestonicu Achamenidstkog carstva i grob Cirusa Velikog, osnivača ove prestonice. Povratak u Širaz. Slobodno vreme.  Noćenje.

12. DAN: Ahvaz

Napuštamo Širaz i krećemo dalje. Na putu do Ahvaza obilazimo drevni Bishapour, ostatke drevnog grada iz vremena Sasanidskog carstva koji je igrađen na drevnom trgovačkom putu. Nastavljamo dalje do krajnjeg jugozapada Irana u grad Ahvaz ili Ahwaz, gradić nepravedno zapostavljen od strave većine turista u kojem se najbolje upoznajemo sa mešavinom persijsko-arapskog suživota, mešavinom kultura, tradicija, verovanja i arhitekture. Grob biblijskog proroka Danila, atička Susa, Chogha Zanbil, Shoushtar istorijski hidraulički sistem... Slobodno vreme. Noćenje.

13. DAN: Opraštanje od drevne Persije i kraj avanture

Pakujemo se i napuštamo smeštaj, slobodno vreme za kupovinu suvenira, polazak na aerodrom dva sata pred poletanje. Let za Beograd (Let br. TK 871) sa presedanjem u Istanbulu. Stižemo u Beograd, sabiramo utiske i spremamo se za novu egzotičnu avanturu! Kraj programa.

Termin: Mart

FIRST MINUTE TRAJE DO 20.12.
REGULARNA CENA: 1659€

CENA UKLJUČUJE:

 • Avio prevoz kompanije Turkish Airlines na relaciji Beograd – Istanbul – Ahvaz – Istanbul – Beograd, SA SVIM TAKSAMA
 • Sve transfere po programu
 • Smeštaj u dvokrevetnim sobama u hotelima na bazi 11 noćenja sa doručkom
 • Sve fakultativne izlete, obilaske i ulaznice za kulturno istorijske spomenike
 • Iransku SIM karticu
 • Lokalnog vodiča na engleskom jeziku
 • Iransko putno osiguranje
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije, organizatora putovanja

CENA NE UKLJUČUJE:

 • Individualne troškove na putovanju
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje koje se može pribaviti u agenciji.

VAŽNE NAPOMENE I KORISNE INFORMACIJE:

KOJE SU MOJE ODGOVORNOSTI?

Svaki putnik je odgovoran za sebe i u obavezi je da prati instrukcije lokalnog vodiča i predstavnika agencije, koji je tu da pazi na bezbednost putnika i da izbegne bilo koju opasnu situaciju. Pored toga, jedina vaša odgovornost je da uživate i da se što bolje provedete!

VIZE
Za ulazak na teritoriju Irana državljanima Srbije od novembra 2017. nisu potrebne vize. Državljanima  Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Bugarske, potrebna je viza.

KORISNE INFORMACIJE

Voda u Iranu bezbedna je za piće, ali se preporučuje konzumiranje flaširane vode. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje.

Preporučujemo zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. 

Klima u Iranu odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosečna maksimalna dnevna je 28-35C, noćna oko 16-24C), vlažnost vazduha je niska, a sunce je izuzetno jako. Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponestite odeću dugih rukava i nogavica. Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), sočivo, povrće i voće, i razne tradicionalne slatkiše. Ulična hrana je bezbedna (jer je ovo područje sa razvijenom tradicijom ulične hrane).

Iran je bezbedna destinacija, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Zbog nepredviđene terorističke situacije na jugoistoku zemlje i pograničnim mestima na granicama sa Irakom, Afganistanom i Pakistanom kretanje stranim državljanima nije preporučljivo. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, i preterano odvajanje od ostatka grupe u velikim gradovima zbog uvećane prisutnosti džeparoša. Iran je izrazito islamska zemlja, te se određena pravila moraju poštovati kako ne bi došlo do neželjenih problema. Žene naročito moraju voditi računa o oblačenju i ponašanju u javnosti. Muškarci ne bi trebalo da nose kratke pantalone i majie bez rukava, a žene obavezno moraju nositi maramu koja im prekriva glavu, odeća mora pokrivati noge i stopala, kao i ruke do prstiju. Zabranjeno je rukovanje sa ženama, a kontakti sa muslimanskim ženama su strogo zabranjeni. U metrou postoji poseban vagon za žene, dok su u autobusima žene odvojene u posebnom delu. U vreme ramazanskog posta, zabranjeno je konzumiranje hrane, pića i cigareta u javnosti. Upotreba alkohola je zabranjena zakonom, upotreba narkotika se drastično kažnjava. Fotoreporterima i novinarima je potrebna posebna dozvola Iranske vlade, a preporučuje se da obavezno pitate pre nego što bilo koga fotografišete.

Preporuka je da sa sobom nosite američke dolare ali i evre možete zameniti u bilo kojoj menjačnici. Količina novca koju unosite u zemlju, obavezno se prijavljuje na graničnom prelazu. Banke i pošte nemaju mogućnost menjanja valuta, tako da se novac menja isključivo u obeleženim menjačnicama, menjanje novca na ulici, iako rasportanjeno se nikako ne preporučuje.

U Iranu isključivo koristite keš, jer međunarodne kartice nisu u funkciji u Iranu. U Iranu Vam nisu potrebni adapteri za utičnice, a napon je isti kao i kod nas 220V.

NAPOMENE:

 • Sve uplate vrše se u dinarskoj protivvrednosti Evra na dan uplate po prodajnom kursu Pro Credit banke (mogućnost plaćanja: gotovinski, uplatom na rate, platne kartice – VISA, DINA, MAESTRO, MASTER):
 • GOTOVINSKI / UPLATE NA RATE: 250€ prilikom rezervacije (sklapanja Ugovora), zatim u jednakim mesečnim ratama do 70% vrednosti aranžmana do 35 dana pred put, 20 dana pred put isplata celokupnog aranžmana.
 • UPLATE PLATNIM KARTICAMA: 250€ prilikom rezervacije (sklapanja Ugovora), zatim u jednakim mesečnim ratama do 70% vrednosti aranžmana do 35 dana pred put, 20 dana pred put isplata celokupnog aranžmana.
 • Za sve aranžmane važe Opšti uslovi putovanja agencije «Rapsody travel» od 25.01.2017. a koji su usklađeni sa YUTA standardima.
 • Fakultativni izleti se organizuju od strane lokalne turističke agencije. Organizator putovanja nije u stanju da kontroliše kvalitet izvođenja fakultativnih izleta i prema Opštim uslovima putovanja  nije odgovoran za njihovo izvođenje, te je putnik saglasan da sve svoje eventualne reklamacije i primedbe uputi direktno, na licu mesta, lokalnom organizatoru putovanja! Cene svih fakultativnih (neobaveznih) izleta su izražene u DOLARIMA ili lokalnoj valuti, a rezervacija i uplate se vrše predstavniku agencije tokom samog putovanja. U cenu svakog fakultativnog izleta je uključena ulaznica, prevoz autobusom tour-operatora i lokalni vodič. Fakultativni izleti organizuju se na bazi min 5 prijavljenih, osim u slučaju da je drugačije navedeno. Agencija zadržava pravo promene svih planiranih izleta po danima kao i njihove satnice, u zavisnosti od radnog vremena pojedinih lokaliteta.
 • Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom garantovan je samo iznos akontacije. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cene, izmene programa putovanja ili otkaza putovanja.
 • Aranžman je rađen na bazi minimuma od 10 putnika, a rok za otkazivanje od strane agencije je 7 dana pre početka putovanja.
 • Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom, zemlje u koju putuju kao i zemalja kroz koje prolaze.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Pasoši državljana Republike Srbije moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci).
 • Rapsody Travel preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog osiguranja u agenciji u prema važećem cenovniku Uniqa osiguranja (Milutina Milankovica 134 Beograd) – osnovno osiguravajuće pokriće (obaveštenja i uputstva u vezi sa osiguranjem sadržana su u uslovima Uniqa osiguranja, koji su Vam na raspolaganju već prilikom uplate aranžmana). U slučaju zdravstvene intervencije (pozvati broj 011/36 36 955 centra za pomoć Uniqa osiguranja)
 • ORGANIZATOR PUTOVANJA:  RAPSODY TRAVEL D.O.O. LICENCA OTP 462/2010.
 • ZA SVE PROGRAME VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA ORGANIZATORA PUTOVANJA «RAPSODY TRAVEL» OD 25.01.2018. A KOJI SU USKLAĐENI SA YUTA STANDARDIMA I MOGU SE POGLEDATI NA LINKU ILI DIREKTNO U AGENCIJI.  
 • Mole se putnici da se pre zaključenja ugovora o putovanju upoznaju sa programom putovanja,  opštim uslovima putovanja agencije Rapsody Travel DOO,  kao i sa opštim uslovima međunarodnog putnog osiguranja. (UNIQA) .


Rapsody Travel & Events
SRBIJA

BEOGRAD
Vojvode Šupljikca 19
+381.11.3088.048
+381.66.550.5000
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
KRAGUJEVAC
Miloja Pavlovića 10
+381.34.344.666
+381.65.2000.794
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
BEOGRAD
Vojvode Šupljikca 19
+381.11.3088.048
+381.65.550.5000
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 


Rapsody Travel & Events
SRBIJA

KRAGUJEVAC
Miloja Pavlovića 10
+381.34.344.666
+381.65.2000.794
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.